Ostalo

Tudi živali zebe!

V hladnih zimskih dneh je potrebno posvetiti posebno pozornost zaščiti domačih živali pred vplivi mraza. V splošnem vse domače živali (ne zgolj mačke in psi), težko prenašajo mraz in nizke temperature, pa čeprav na pogled morda ni tako. Zagotovite jim svežo vodo, tople obroke in suho zavetje!
Psi

Za pse ki preživijo zimo na prostem, je potrebno urediti primerno hiško, ki naj bo dobro toplotno izolirana, ima naj zastor na vhodu, ki preprečuje direkten vdor hladnega zraka, na tleh naj bo ležišče (podlaga) iz materiala, ki bo psa grel (odeja ali podobno). Hiška naj bo nekoliko dvignjena od tal, da se prepreči vdor vode in vlage. Še posebej je potrebno v hladnih dneh poskrbeti za zdravo in kalorično prehrano psa, najbolje je uporabljati brikete, ker ti ne zmrznejo, večkrat dnevno pa mu je potrebno ponuditi vodo, ker ta v posodi na prostem pozimi hitro zmrzne.

Pse je potrebno tudi pozimi dnevno voditi na sprehode, najlažje jih ogrejemo z intenzivnim gibanjem (metanje žogice, palice), pazimo pa na zaledeneli površini, kjer se lahko pripetijo tudi poškodbe okončin zaradi zdrsa. Pri sprehodih hišnih psičkov pazimo na soljene površine, ki lahko povzročijo razjede blazinic na tačkah, zato takoj po prihodu domov, psičkom z mlačno vodo temeljito očistimo noge.

Mačke

Mačke, ki preživljajo zimo na prostem, prav tako potrebujejo toplo zavetje pred mrazom. Tako jim lahko uredimo ležišče s toplo podlogo v delu hiše, kjer se rade zadržujejo (drvarnice, lope, ute…). Prav tako jim ponudimo primerno hrano in zadostno količino vode. Kakor psi in mačke, tudi ostale vrste domačih živali (konji, krave, prašiči in druge živali) težko prenašajo nizke zimske temperature, zato jih je potrebno namestiti v topel, svetel, očiščen in suh hlev.