Ostalo

Župan Mestne občine Murska Sobota v upravljanje prevzel paviljon Expo

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek sta včeraj simbolično predala paviljon, s katerim se je Slovenija lani predstavljala na razstavi Expo v Milanu, v upravljanje Mestni občini Murska Sobota.

Premier in minister sta prepričana, da se bo s tem nadaljevala uspešna promocija Slovenije tudi v prihodnje. “Expo 2015 je bil za Slovenijo velik uspeh, saj smo s tem paviljonom presegli vsa pričakovanja. To je bila zgodba o uspehu,” je na slovesnosti ob zemljišču, kjer bo stal paviljon, povedal premier Cerar.

Spomnil je, da je paviljon v Milanu obiskalo več kot milijon ljudi, videlo pa ga je več kot 20 milijonov. “Odprlo se nam je okno v svet in ko ste tako domiselno poimenovali svoj projekt Vrata v Pomurje, kar pomeni tudi Vrata v Slovenijo, sem tega še bolj vesel. Gre za odličen arhitekturni dosežek, ki je dosegel sama pozitivna priznanja v mednarodnem merilu, in zdaj ga boste Pomurci lahko uporabili kot stičišče za kulturno, turistično, gospodarsko in siceršnje srečevanje, da se še nadalje razvijate in spodbujate zdrav optimizem,” je izpostavil premier.

“V roke vam izročamo ponos Slovenije,” je dodal Počivalšek, ki ne dvomi, da bo regija znala to priložnost izkoristiti in paviljon postaviti v najkrajšem možnem času. Stal pa naj bi na sedanjem kmetijskem zemljišču ob pomurski avtocesti ter Soboškem jezeru.

Za leseni paviljon so se potegovale sicer še občine Ajdovščina, Kočevje, Ptuj in Zagorje ob Savi, Mursko Soboto pa so, kot je pojasnil minister Počivalšek, izbrali, ker je zelo dobro pripravila projekt in že zagotovila potrebno zemljišče in denar, hkrati pa v to vključuje tudi druge pomurske občine in se čezmejno povezuje. “Ne gre namreč za projekt Murske Sobote, ampak celotne regije,” je dodal.

ekspo-jevsek1

Aleksander Jevšek, župan MO Murska Sobota: “Z veseljem, ponosom in velikim zanosom sem danes v imenu Mestne občine Murska Sobota v upravljanje prevzel paviljon Expo, s katerim se je Slovenija lani predstavljala na svetovni razstavi v Milanu. Ob tej priložnosti sta nas obiskala predsednik Vlade dr. Miro Cerar in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. V Soboti imamo s paviljonom smele načrte: predstavljal bo “vrata” v našo čudovito pomursko regijo, ki slovi po svoji gostoljubnosti in odlični kulinariki in se ne konča na slovenski meji, temveč zajema tudi obmejne regije in naše Porabje. Hvala vsem, ki ste pomagali, da smo paviljon dobili v Soboto, hvala vsem, ki verjamete v našo skupno zgodbo!”