Sveže

Tudi Galerija-Muzej Lendava se poteguje za prestižni naziv oz. nagrado

Tudi Galerija-Muzej Lendava, kot osrednja kulturna, galerijska in muzejska ustanova na območju naše občine se poteguje za precej prestižni naziv in sicer za nagrado za najboljši slovanski muzej in za najboljši slovanski naravni in kulturni spomenik.
Tudi Galerija-Muzej Lendava se poteguje za prestižni naziv oz. za nagrado za najboljši slovanski muzej in za najboljši slovanski naravni in kulturni spomenik. Prejšnji teden sta lendavski grad že obiskala dva člana žirije za nagrado Živa 2019, poimenovano po slovanski boginji Živi, ki si nista ogledala zgolj prostorov lendavskega gradu, temveč tudi prostore Muzeja dežnikarstva in meščanstva na Glavni ulici v mestu Lendava ter sinagogo. Za nagrado Živa za najboljši slovanski muzej ter najboljši slovanski kulturni in naravni spomenik se letos poteguje 26 muzejev iz večih slovanskih držav, prvič pa je lanskemu zmagovalcu, to je bil Muzej emigracij v mestu Gdynia na Poljskem, pripadla tudi finančna nagrada v višini 3.000 evrov.

“Za omenjeni naziv se potegujemo po priporočilu slovenskih žirantov, ki so v preteklosti že bili naši obiskovalci, naše delo poznajo in vedo, da smo v Sloveniji prepoznaven muzej. Ti so torej dejali, da bi bilo dobro, če bi se na takšen izbor prijavili tudi mi, kar smo tudi storili,” je dejal Dubravko Baumgartner, direktor Galerije-Muzeja Lendava. V naši državi se za omenjeni naziv potegujeta še dve ustanovi in sicer Mednarodni grafični likovni center (MGLC) iz Ljubljane ter Posavski muzej Brežice, ki je nameščen v mogočnem gradu Brežice. Lendava ima torej močno konkurenco, a je Baumgartner kljub temu pozitiven.

“Slovenski žiranti bodo torej ocenjevali ustanove v tujini, vse tri ustanove v naši državi pa ocenjujeta žiranta Gordan Nikolov iz Makedonije in Pavel Douša iz Češke. Prvi je direktor Nacionalnega muzeja v Skopju, drugi pa je direktor Muzeja agrokulture, ki je od češke prestolnice oddaljen okrog 50 kilometrov in deluje v gradu,” razlaga Baumgartner. “Za naš zavod to že sedaj pomeni veliko, v primeru imenovanja, razglasitev bo namreč letos potekala v Črni gori, natančneje v Kotorju, pa bi to vsekakor pomenilo največ kar lahko. Mi se trudimo kolikor se le da. Imenovanje bi za nas pomenilo neke vrste priznanje, vse pa je seveda v rokah žirantov,” zaključuje Baumgartner.

FOTO: Galerija-Muzej Lendava