Ostalo

Trije slovenski policisti, med njimi policist iz PP Lendava, na Hrvaško

V petek, 15. julija, odhajajo v pomoč hrvaškim kolegom pri izvajanju policijskih nalog s slovenskimi državljani trije slovenski policisti, med katerimi je tudi policist iz PP Lendava. Včeraj jih je sprejel generalni direktor policije Marjan Fank.

Slovenski policisti bodo do 15. avgusta sodelovali pri policijskih dejavnostih, ki jih hrvaški policisti opravljajo v povezavi s slovenskimi državljani, predvsem pa omogočali hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti ter dajali predloge glede obravnavanja slovenskih državljanov. Pri svojem delu bodo nosili uniformo slovenske policije in ne bodo oboroženi, prav tako ne bodo izvajali policijskih pooblastil in ukrepov, za katere so pristojni samo hrvaški policisti.

Na Hrvaškem bodo do 15. avgusta trije policisti:
–    Robert Göncz je policist PP Lendava in odhaja na PP Pula (PU istarska).
–    Peter Preinfalk s PP Grosuplje, napoten na PP Novalja – otok Pag (PU ličko-senjska).
–    Jože Sudac prihaja s PP Metlika in bo deloval na PP Krk – otok Krk (PU primorsko-goranska).

Gre za podobno obliko sodelovanja policij, kot je sodelovanje v zimski turistični sezoni. Sodelovanje policistov obeh držav v poletnem in zimskem času sicer ureja protokol, ki sta ga policiji podpisali v Valbandonu na Hrvaškem. V projektu Varna turistična sezona slovenska policija sodeluje od l. 2011, ko smo sprva na hrvaško obalo poslali dva slovenska policista. Izkušnja je bila zelo pozitivna za obe strani, zato smo s takšnim sodelovanjem nadaljevali in ga že naslednje leto razširili tudi na zimsko sezono, ko smo na slovenskih smučiščih gostili hrvaške policiste.

Tovrstno sodelovanje prinaša obilo koristi, tako obema policijama kot tudi turistom iz obeh držav. Policijski postopki so krajši, česar so v prvi vrsti najbolj veseli slovenski in hrvaški turisti, saj so krajši postopki zanje tudi manj stresni. Zaradi poznavanja jezika je tudi komunikacija veliko lažja, kar poenostavlja policijske postopke s tujimi državljani. Med turisti je zaznati tudi zadovoljstvo, saj se počutijo varneje ob prisotnosti domačega policista, ki obvlada njihov jezik in pozna okolje, iz katerega prihajajo. Na drugi strani je takšna oblika dela koristna tudi za policiste. Izmenjava informacij je hitrejša, saj ni zamudnega preverjanja podatkov preko drugih služb. Hrvaški policisti potrebne podatke pridobijo neposredno od slovenskega policista in obratno. Hkrati policisti izmenjujejo svoje operativno znanje, se drug od drugega učijo in tako soustvarjajo dobre prakse.

Fotografija: Policija.si:  Z leve proti desni: policisti Robert Göncz, Peter Preinfalk in Jože Sudac, generalni direktor policije Marjan Fank in vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije Vladimir Pocek.