Ostalo

To je nova vinska kraljica Lendave, ki bo svojo krono prevzela jutri

Martinovo v Lendavi in okolici slavimo s tradicionalnimi prireditvami, pohodi, krsti mošta in zabavnimi dogodki na vinorodnem območju Lendavskih goric. Letošnje Martinovanje bo potekalo med 11. in 13. novembrom z osrednjim dogajanjem na ploščadi gledališke in koncertne dvorane. Letošnje Martinovanje bo eno izmed večjih v zadnjih letih na območju naše občine, okronana pa bo tudi lendavska vinska kraljica.
Lendava kot vinorodno območje z bogato tradicijo vinogradništva in vinske kulture z namenom in ciljem zastopanja in promocije vin lendavskega okoliša vsekakor nujno potrebuje Vinsko kraljico Lendave, ki bo razglašena na jutrišnjem Martinovanju. K sodelovanju so tako organizatorji izbora vabili kandidatke s stalnim bivališčem na območju občine Lendava v starosti med 18 in 27 let, ki imajo znanje o vinogradništvu, vinarstvu in vinski kulturi, kar seveda dokazujejo s poreklom iz družine, ki se že več let ukvarja z vinogradništvom.

Vinska kraljica Lendave je nosilka krone lendavskega vinogradništva ter poslanica turizma in kulturne dediščine na območju Lendave. Letos bo ta laskavi naziv prejela Lucija Šetar iz Radmožancev, ki bo tako prejela krono, lento in častno listino ob imenovanju.

In kdo je Lucija Šetar?

“Stara sem 20 let in živim v Radmožancih. Na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru že drugo leto študiram glasbeno pedagogiko. V Občini Lendava in v širši okolici sem že več let dejavna na področju kulture. Nastopam na raznih prireditvah in proslavah, tako v Prekmurju kot tudi na Madžarskem. Sem članica Turističnega in kulturnega društva “Močvirski tulipan” Radmožanci, kjer pojem pri ljudskem zboru. Občasno s petjem sodelujem tudi v cerki svete Katarine v Lendavi. Prav tako sem članica Pomurskega madžarskega mladinskega društva.”

Zakaj si se prijavila na izbor za vinsko kraljico Lendave?

“Na natečaj za izbor vinske kraljice Lendave 2022 sem se prijavila, ker sem poleti preko študentskega dela imela priložnost delati v gostinstvu, kjer sem se morala naučiti nekih osnov o vrstah in degustaciji vin. Kultura pitja vina me je zelo pritegnila, zato sem se poglobila v temo. Po prijavi na natečaj pa sem doma in v širšem okolišu povprašala tudi o vinogradništvu, sami pridelavi vina in o zgodovini vinarstva v Lendavskih goricah. Tudi mi smo se doma nekoč ukvarjali z vinogradništvom, zato mi delo v vinogradu ni tuje. Kot otrok sem veliko pomagala pri opravilih ter negovanju vinske trte skozi leto, najbolj pa sem se veselila trgatve. Ker smo dejavnost pred leti žal opustili in ker je tudi v lendavskem okolišu izsek vinske trte postal zelo razširjen, sem se sedaj še toliko bolj navdušila za ponovno zasaditev vinske trte. Še posebej pomembno se mi zdi, da je potrebno tudi mlade ljudi ozaveščati o tradiciji vina in vinarstva v Lendavi, saj imamo za sabo veliko zapuščino, ki jo je treba negovati in popeljati naprej.”

Lucija Šetar na kitari

Program Martinovanja:

11. 11. 2022, letni oder Gledališke in koncertne dvorane

  • 11.00 Nagovor podžupana Ivana Koncuta ter predsednikov vinogradniških društev: Lendave, Čentibe in Hotize
  • Kronanje Vinske kraljice Lendave Lucije Šetar, predaja lente in krone ter nagovor 

Vseskozi: ponudba martinove kulinarike, stojnice vinarjev in ponudnikov lokalnih izdelkov

  • 13.00 Glasbeno vzdušje s Sašom Zverom
  • 14.30 Krst mošta in nagovor kraljice Lucije Šetar
  • 15.00 Glasbeno vzdušje s Sašom Zverom
  • 18.00 Koncert Vlado Kreslin in Mali bogovi

12. 11. 2022, sedež DVS in Tharmal Resort Lendava

  • 10.00 Tradicionalni martinov pohod, prizorišče sedeža DVS Lendava
  • 11.00 Martinova tržnica, Thermal Resort Lendava

13. 11. 2022, stolp Vinarium

  • 10.00 Martinovanje na stolpu Vinarium z martinovo kulinariko