Ostalo

FOTO: Svetovni dan knjige obeležili v lendavski poslovalnici NLB

Sinoči se je lepo število ljubiteljev knjige in literature zbralo v poslovalnici NLB Lendava na urici druženja s pomurskimi ustvarjalkami. Prireditev je bila pripravljena seveda v počastitev svetovnega dne knjige 23. aprila.

NLB d.d. je v letu 2010 sprejela interni akt, imenovan Družbena in okoljska politika NLB, v katerem je opredeljena njena družbena vloga. S tem se je pridružila krogu javnih in zasebnih finančnih institucij, ki se zavedajo pomena aktivne vpetosti v lokalno in širše družbeno okolje. V odnosu do strank, poslovnih partnerjev kot tudi do zaposlenih želijo v NLB z načeli družbene okoljske politike prispevati k večji kakovosti življenja zaposlenih in širšega družbenega okolja ter k zagotavljanju trajnostnega razvoja. Trajnostni razvoj pojmujemo kot blaginjo, ki vključuje poleg uravnoteženega gospodarskega in finančnega razvoja banke tudi povečanje družbene, socialne in okoljske blaginje s poudarkom na ohranjanju enakih možnostih za prihodnje generacije. Tako so začeli upoštevati navedene smernice že pred leti, ko so se zvrstile  številne razstave zbirateljev, razstave fotografij, predstavitve knjižnih izdaj itd. Torej – zakaj pač ne na literarni večer v banko?

Gostje srečanja, katerega naslov je bil Podobe Pomurja v besedilih pomurskih ustvarjalk, so bile avtorice Olga Antič, pesnica, slikarka in zbirateljica ljudskega blaga  iz Ljutomera, Marija Šedivy, pesnica in pisateljica  iz Gornje Radgone, pisateljica in svetovna popotnica Ivanka Klopčič Casar iz Murske Sobote in domačinka Olga Paušič. Vabljena je bila tudi Judit Csuka Zagorec, ki pa se pa srečanja zaradi kulturniških obveznosti v sosednji Madžarski ni mogla udeležiti, je pa donirala 4 knjige, predstavili smo  njeno bibliografijo ter prebrali pesem o Prekmurju.

Vse avtorice, ki imajo za sabo že ‘kilometrino’ na področju literarnega ustvarjanja in seveda tudi kar nekaj knjižnih objav, so soglašale, da je bil večer topel, saj je tekel v vzdušju domačnosti in sproščenosti, kar ni ravno značilno za tovrstne prireditve. Dogodek je s svojim petjem prekmurskih ljudskih pesmi , ki so lepo ‘zaokrožile’ slišano poezijo in prozne odlomke, obogatila Tjaša Šimonka, ki ji Lendavčani vedno radi prisluhnemo.

Ob tej priložnosti je bil v poslovalnici odprt knjižni kotiček, in sicer v starinski omari, ki jo je NLB posodilo lendavsko društvo zbirateljev. Omara je skorajda že polna, saj so obiskovalci prinesli na prireditev tudi knjige s svojih knjižnih polic, donirale so pa seveda tudi gostje – avtorice. Omara ne bo zaprta, knjige morajo biti vsak trenutek na dosegu rok – tako malčkom kot odraslim, ko pridejo le-ti po opravkih v banko.

Torej, prijazno vabljeni, pridite preverit, kakšni knjižni zakladi se skrivajo v babičini skrinji v poslovalnici NLB Lendava!