Ostalo

Sprejemni oz. nastanitveni centri v Dobovi, na Šentilju in v Lendavi ostajajo v pripravljenosti

Slovenija je v okviru premestitvene sheme iz Grčije v teh dneh sprejela 16 migrantov, v prihodnjih dneh pa jih bo, kot kaže, še 14. Zaradi zapletov s Turčijo se migrantski val znova lahko poda čez naše kraje, med tem pa so sprejemni centri, tudi lendavski, v pripravljenosti.

Slovenija je v okviru premestitvene sheme doslej že sprejela 43 prebežnikov, 28 državljanov Sirije in Iraka iz Grčije ter 15 državljanov Eritreje iz Italije. Status begunca so priznali 12 osebam, 11 pa subsidiarno zaščito. V okviru premestitev naj bi v Slovenijo prišlo 567 prebežnikov.

Poleg prebežnikov iz premestitvene sheme naj bi se v Slovenijo trajno priselilo še 60 beguncev. Po prvotnih načrtih naj bi Slovenija v tem okviru sprejela 20 ljudi, vendar se je vlada prejšnji teden odločila, da bo Slovenija sprejela še 40 sirskih beguncev.

Razmere v Turčiji in novi migrantski val

Ker so razmere v Turčiji precej negotove, se najprej proti balkanu in za tem proti Sloveniji lahko znova vsuje na stotine tisoč migrantov. Po tem je še tukaj negotova politična kriza v Makedoniji in kopičenje migrantov v Srbiji. Kljub ograji sosednjo Madžarsko dnevno prečka okrog 100 migrantov, slovenski policisti pa ob južni meji situacijo ob bodeči žici pozorno spremljajo.  V pripravljenosti ostajajo tudi sprejemni oz. nastanitveni centri v Dobovi, na Šentilju in v Lendavi.