Ostalo

Ministrica Fajon na srečanju s predstavniki Slovencev v Porabju

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Monoštru sestala s predstavniki slovenske narodne skupnosti na Madžarskem. Srečanja so se s strani porabskih Slovencev udeležili Erika Köleš-Kiss, zagovornica slovenske narodne skupnosti v madžarskem parlamentu, Karel Holec, predsednik Državne slovenske samouprave, in Andrea Kovacs, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem.
Predstavniki slovenske skupnosti so ministrico seznanili z aktualnimi vprašanji Slovencev na Madžarskem. Sogovorniki so poudarili napredek, ki ga na mnogih področjih beležijo v zadnjih letih ter izpostavili najpomembnejše izzive, s katerimi se sooča skupnost, na področju izobraževanja, spodbujanja rabe slovenskega jezika ter zagotavljanje perspektive mladi generaciji Slovencev v Porabju.

Posebej so se osredotočili na prizadevanja obeh držav za podporo gospodarskemu razvoju Porabja. “Čeprav ne gre za številčno skupnost, sem bila pozitivno presenečena nad številnimi načrti in pobudami, ki zagotavljajo ohranjanje in razvoj slovenske skupnosti v Porabju. Dinamičnost in zagon skupnosti potrjujejo številni projekti, ki se financirajo iz evropskih skladov in krepijo tudi čezmejno sodelovanje,” je po srečanju povedala ministrica.

Ministrica Fajon je poudarila trajno zavezanost Slovenije prizadevanjem slovenske skupnosti na Madžarskem na vseh področjih, ki so pomembna za ohranjanje jezika, kulture in narodne identitete. V okviru kratkega obiska je obiskala časopis Porabje in Radio Monošter. “Zahvalila bi se vsem, ki ohranjate slovenski jezik in ga prenašate na mlajše generacije,” je dejala ministrica Fajon po obisku.