Ostalo

Respiratorne bolezni: Okrnjeno delovanje Negovalnega oddelka v Splošni bolnišnici Murska Sobota

Iz naše regijske bolnišnice sporočajo, da se zaradi povečanega števila bolnikov, ki obolevajo za respiratornimi obolenji v bolnišnici soočajo z velikim pomanjkanjem postelj na Infekcijskem in Internem oddelku.
“V sled tega smo bili primorani reorganizirati obseg bolnišničnih postelj tako, da smo začasno ukinili Negovalni oddelek in povečali število postelj za akutno bolnišnično obravnavo. Odsek za pobolnišnično zdravljenje in rehabilitacijo deluje v okrnjeni obliki in ima 28 postelj. Na tem odseku zdravimo in rehabilitiramo bolnike po obsežnejših operativnih posegih in možganskih kapeh s hudo telesno prizadetostjo,” so sporočili iz bolnišnice.

Akutne okužbe dihal se pojavljajo preko celega leta. V toplejših mesecih je število obolelih majhno, saj so okoljski dejavniki (temperatura zraka, osončenost) manj primerni za širjenje povzročiteljev okužb dihal. V jesenskih mesecih število akutnih okužb dihal prične pričakovano naraščati in običajno doseže vrh v januarju ali februarju. Vzrokov je več – po eni strani se spremnijo okoljski dejavniki, ki omogočajo boljše preživetje mikrobov v okolju, pa tudi možnost prenosa se poveča, saj se predšolski otroci in šolarji v vrtcih oz. šolah ponovno intenzivno družijo. Največji porast števila akutnih okužb dihal pa je zaznati s pojavom in kroženjem virusov influence – povzročiteljev gripe.

Večino akutnih okužb dihal povzročajo virusi, precej redkeje bakterije. Oboleli največkrat ne potrebujejo nasveta zdravnika, saj so okužbe samoomejujoče t.j. v nekaj dneh ali tednu dni izzvenijo same po sebi. Le manjši del obolelih poišče zdravniško pomoč.