Ostalo

FOTO: Pohod ob svetovnem dnevu mokrišč; Zbralo se jih je kar 450

Ob svetovnemu dnevu mokrišč, ki ga vsako leto obeležujemo 2. februarja, so se pohodniki tudi letos podali na pohod ob strugi reke Mure. Pohod je v celoti potekal v Avstriji, tik ob meji s Slovenijo.
 

Desetkilometrski pohod je v celoti potekal po Avstriji; začeli so ga v središču Bad Radkersburga, šli do Potrne oziroma Laafelda in nato nazaj v avstrijsko Radgono.

Slovenija se ponaša s tremi območji zaščitenimi z Ramsarsko konvencijo – Cerkniško jezero, Škocjanske jame in Sečoveljske soline. Poleg treh območij, zaščitenih z Ramsarsko konvencijo, imamo Slovenci tudi del t.i. Evropske Amazonke; Mura skupaj z Dravo in Donavo namreč predstavlja območje izjemne biotske pestrosti, katerega je potrebno primerno zaščititi. 16 županov pomurskih občin je prejšnji teden prejelo UNESCO certifikate za Biosferno območje Mura, kar potrjuje izjemnost pokrajine ob naši največji nižinski reki. Ob tej priložnosti je minister za okolje Jure Leben ponovil zavezo iz koalicijske pogodbe, da v tem mandatu hidroelektrarn na Muri ne bo, kasneje pa na socialnih omrežjih še dodal, da bo vladi predlagal ukinitev Uredbe o koncesiji za rabo vode in proizvodnjo električne energije na reki Muri.

“Mura je del evropske naravne dediščine, kot tako jo lahko primerjamo s svetovno znano Postojnsko jamo. Ko vidimo edinstveno biodiverziteto Mure, si preprosto želimo zaščititi enega zadnjih zdravih rečnih habitatov za naslednje generacije. Zavrnitev hidroelektrarn na Muri, katero je izrazil minister Leben je jasno sporočilo ljudem v regiji in sosednjih državah, ki se že leta trdo trudijo, da zaščitijo to reko” – tako ministrovo odločitev pozdravlja Arno Mohl, WWF programski direktor Mura-Drava-Donava.