Ostalo

Regijska slovesnost ob državnem prazniku, Združitvijo prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, se bo odvila na območju Občine Lendava

Vsako leto 17. avgusta obeležujemo za Prekmurje izjemno pomemben praznik, dan, ko je Prekmurje bilo vnovič združeno z matičnim narodom. Po Zakonu o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji ta dan sicer ni prost dan, s proslavami pa ga obeležujejo širom Prekmurja. Potrjeno je, da bomo omenjeni praznik z regijsko proslavo letos (prvič) obeležili na območju Občine Lendava.
Z omenjenim praznikom, ki ni dela prost dan, se vsako leto 17. avgusta spominjamo množičnega ljudskega zborovanja v Beltincih 17. avgusta 1919, ko je po prvi svetovni vojni množica plebiscitarno podprla priključitev Prekmurja matični domovini. Jugoslovanska vojska je oblast v Prekmurju prevzela sicer že 5 dni prej, 12. avgusta 1919, potem ko so velesile po koncu prve svetovne vojne na pariški mirovni konferenci soglašale, da ta del ozemlja pripade Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Zunaj matične domovine so ostali Slovenci v Porabju.

Na Občini Lendava že pred časom prejeli pobudo iz Hotize, s katero soglašajo

Kot je zapisal pobudnik z veči deležniki v pismu Očini Lendava, “podajamo Občini Lendava pisno pobudo, da se proslava ob prazniku Združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom in dogovoru na Svetu pomurske razvojne regije izvede tudi v Občini Lendava. Pobudo utemeljujemo z dejstvi, da je proslava ključna za ohranitev zgodovinskega spomina na naše prednike na območju Lendave, ki so tudi bili aktivni udeleženci takratnih gibanj ter da navedena proslava še nikoli ni bila v naši občini.”

In kaj so v odgovoru pred časom zapisali na Občini Lendava? “V zvezi s pobudo, ki ste jo naslovili na Občino Lendava, vam v skladu s pogovorom tudi pisno potrjujemo naši zavezo in strinjanje z vašim predlogom, o proslavi, …”

Pobudniki organizacije proslave ob omenjenem prazniku so med drugim pisali predsedujočemu pri Svetu Pomurske razvojne regije, to je trenutno župan Občine Kuzma, Štefan Škalič, ki je na 99. redni seji predlagal, “da letos proslavo izvede Občina Lendava, okrogle obletnice (na 5 let) pa da izvede Občina Beltinci. Za naslednjih 5 let se naj določi, kje bodo potekale proslave. Razvojni center Murska Sobota naj pošlje Občinam poziv, da Občine predlagajo izvedbo proslave (v vmesnem obdobju). Predlogi se zberejo do konca leta in se predstavijo na seji svetu regije,” je dejal. Predlog je bil sprejet.

Prekmurskim občinam se bo pri praznovanju, kot kaže, pridružila tudi Lendava

Državne proslave so vsako peto leto, vmesne pa pripravljajo prekmurske občine same, katerim se bo, kot kaže, naposled pridružila tudi Lendava. Lanska osrednja slovesnost je potekala v Črenšovcih, udeležil pa se je je tudi takratni predsednik republike Borut Pahor. Dan kasneje je bila proslava v Beltincih, kjer imajo v spomin na prelomni dogodek 17. avgusta občinski praznik.