Sveže

Preventivna akcija hitrost na območju PU Murska Sobota: Rekord je padel v Dolgi vasi

Med 15. in 21. aprilom 2024 je po vsej državi potekala preventivna akcija za zmanjševanje hitrosti na naših cestah, 19. aprila pa je v okviru akcije potekal še maraton nadzora hitrosti. Policisti so v tem času po celotni državi med poostrenimi nadzori ugotovili skupno 3.008 prekoračitev, od tega 441 na cestah izven naselja.
Slovenija

V petek, 19. aprila 2024, je v skoraj vseh evropskih državah potekal maraton nadzora hitrosti, ki se mu je pridružila tudi Slovenija. Tega dne so policisti med 6. in 18. uro na vnaprej objavljenih lokacijah poostreno preverjali hitrost voznikov in samo ta dan ugotovili 1.173 prekoračitev hitrosti (od skupno 3.008), od tega 247 prekoračitev na cestah izven naselja (od skupno 441).

Med maratonom nadzora hitrosti so zasačili kar nekaj prehitrih voznikov, ki so z objestno vožnjo ogrožali svoje življenje in življenja drugih. Tako je bila vozniku osebnega avtomobila znamke BMW na regionalni cesti izven naselja, kjer je hitrost s prometnim znakom omejena na 80 km/h, izmerjena hitrost 192 km/h. Drugemu vozniku, ki je vozil osebni avtomobil znamke Porsche, pa so na avtocesti, na delu, kjer je hitrost s prometnim znakom omejena na 100 km/h, izmerili hitrost 189 km/h.

Na pot brez vozniškega dovoljenja, z neregistriranim vozilom ter z odtujenimi registrskimi tablicami

Ne gre prezreti niti voznice osebnega avtomobila, ki se je v maraton nadzora hitrosti kljub temu, da je bil nadzor napovedan in da so bile vse lokacije meritev javno objavljene, pripeljala brez vozniškega dovoljenja, z neregistriranim osebnim avtomobilom z nameščenimi odtujenimi registrskimi tablicami in za nameček še pod vplivom alkohola – kar 0.77 mg/l alkohola je imela v izdihanem zraku, bila pa je tudi pod vplivom prepovedanih drog. Seveda ji policisti vozniškega dovoljenja niso mogli odvzeti, saj ga ni imela. Zato pa je bilo voznici zaseženo vozilo, zoper njo pa je bil za vse storjene prekrške podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče, za storjeno kaznivo dejanje, povezano z uporabo odtujenih registrskih tablic na vozilu, pa je bila podana še kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo.

Pomurski rekord padel v Dolgi vasi

Pomurski policisti so minuli teden med poostrenimi nadzori ugotovili skupno 203 prekoračitev hitrosti od tega 107 kršitev v naselju. Najvišja izmerjena hitrost v naselju je bila 113 km/h. Samo 19.4. so na območju PU Murska Sobota ugotovili 61 prekoračitev hitrosti (od skupno 203), od tega 25 kršitev v naselju.

Voznik osebnega avtomobila (po naših podatkih naj bi šlo za domačina) je na delu ceste v naselju Dolga vas, kjer je omejitev hitrosti s splošnim predpisom omejena na 50 km/h, vozil kar 113 km/h. Vozniku je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje, zoper njega pa bo podan obdolžilni predlog na sodišče. Zakon o pravilih cestnega prometa namreč določa, da se voznik, ki prekorači s prometnim pravilom ali prometnim znakom dovoljeno hitrost na cesti v naselju za več kot 50 kilometrov na uro, kaznuje z globo 1.200 evrov. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.

“Policisti ob tem ponovno pozivamo voznike, da upoštevajo cestno-prometne predpise, vozijo po omejitvah, prilagodijo hitrost vožnje vozil in vozijo strpno ter previdno. Največ prometnih nesreč z najhujšimi posledicami se zgodi prav zaradi neprilagojene hitrosti vožnje.”