Ostalo

Pretep v soboškem parku: Štirje nasilneži se bodo zagovarjali pred sodnikom; žrtev ima še vedno težave z zdravjem

Policisti ovadili štiri nasilneže iz soboškega parka, ki so v odmevnem pretepu huje poškodovali 38-letnega D.G. iz Beltincev, ki pravi, da ima zaradi udarcev še vedno hude glavobole in se še zdravi.
“Policisti PP Murska Sobota smo s kvalitetnim zbiranjem obvestil zaključili preiskavo odmevnega pretepa v murskosoboškem parku na Soboških dnevih 22.6.2019, kjer smo zoper štiri osumljene, stare od 17 do 25 let, podali kazensko ovadbo. Osumljeni so storitve kaznivega dejanja nasilništva po drugem odstavku 296. členu KZ-1, za katerega je predpisana zaporna kazen do treh let,” je potrdil komandir PP Murska Sobota, Tomislav Habulin, ki kljub številnim kaznivim dejanjem s področja nasilništva in zlasti premoženjske kriminalitete, ocenjuje, da ljudje na območju PP Murska Sobota živijo varno. Kljub temu Habulin dodaja: “Občane pozivamo, naj se v primeru, da postanejo žrtev kaznivega dejanja, ne izpostavljajo, naj si poskušajo zapomniti čim več podatkov o storilcih in naj čim prej oz. takoj po storitvi kaznivega dejanja pokličejo policijo. Zaželeno pa je tudi upoštevanje samozaščitnih ukrepov, predvsem na področju premoženjskih kaznivih dejanj.”

Spomnimo: Pred tremi meseci, v petek, 21. junija, sta domača glasbenika Nika Zorjan in Vlado Kreslin “zažigala” na Soboških dnevih, kjer pa so pele tudi pesti. Prav v času, ko je v prekmurski prestolnici Murski Soboti, potekala ena največjih zabavno – kulturno – turističnih prireditev “Soboški dnevi 2019,” je kljub nekoliko turobnem vremenu, ko ni manjkalo niti nalivov in neurja, bilo “zelo vroče.” Mnogi znani glasbeniki in glasbene skupine, med katerimi tudi trenutno najbolj “žgoča” Prekmurca, Nika Zorjan in Vlado Kreslin ter priljubljeni “Plavi orkestar,” so resda navdušili množice, žal pa so nekaterim v glavo očitno stopili nevarni hlapi, saj so policisti po polnoči, v soboto zjutraj obravnavali pretep, v katerega je bilo vpletenih več ljudi, zadeva pa se ni končala kot kršitev javnega reda in miru, temveč, kot kaznivo dejanje nasilništva. V soboto, 22.6. ob 00.48 uri je OKC PU Murska Sobota prejel prijavo, da se na javni prireditvi v Murski Soboti prepeta več ljudi. Iz prijave je še izhajalo, da sta na prizorišču ostala dva poškodovana udeleženca pretepa in da so se ostali, ki so bili vpleteni v pretep, razbežali.

OKC je po prijavi na prizorišče pretepa, to sta bila mestni park in predvsem ploščad pred murskosoboškim gradom, poslal več policijskih patrulj. In kot nam je takrat povedala tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš, so policisti takoj zbrali prva obvestila in opravili ogled kraja. “Ugotovljeno je bilo, da se je dejansko pretepalo več oseb, dve osebi sta bili poškodovani in odpeljani v murskosoboško bolnišnico. Stopnje poškodb še zaenkrat niso znane. Dejanje obravnavamo kot kaznivo dejanje nasilništva po 296. členu KZ-1. Po zbranih obvestilih bomo na Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti podali kazensko ovadbo,” nam je še povedala, Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota. Posebej zanimivo je, da je do hudega pretepa v času Soboških dni prišlo tudi lani, ko se je na grajskem dvorišču prav tako odvijal hudi pretep, v katerem sta, enako kot letos, bili dve osebi hudo poškodovani.

Dober mesec po dogodku, ko je še vedno hodil na terapije in se zdravil v različnih ustanovah, kot sam pravi tudi na UKC Ljubljana, nas je poklical pretepeni D.G. iz Beltincev, ki je želel razložiti svoje videnje celotnega dogodka, v katerem kot sam trdi je utrpel zelo hude poškodbe, po vsem telesu, najbolj po glavi. Boji se za svojo prihodnost in odgovornim očita, pomanjkljivosti zavarovanja na omenjeni prireditvi. Pove tudi, da je po izhodu iz bolnišnice uspel “spoznati” nekaj napadalcev, ki jih naj prej ne bi poznal, tokrat pa mu je najbolj pomagal video posnetek, ki je krožil po spletnih straneh. Pretepeni 38-letnik, ki še vedno ne upa razkriti svoje popolne identitete, saj se boji za svoje življenje, nam je razložil, kako so mnogi na kraju dogodka mislili, kako je mrtev. “Ko sem prišel iz bolnišnice sem izvedel, da so me reševalci na nosilih pokrili z belim prtom do glave, zato se je govorilo po Murski Soboti, kako je eden pretepeni umrl. Najverjetneje je šlo zame, in sicer ker so me pokrili z belim prtom,” pove naš sogovornik, ki trdi kako vedno ima hude zdravstvene težave, zlasti z glavo.

Razložil nam je tudi, da niti v najhujših morah ni pričakoval, da bo prav na dan začetka letošnjega poletja oz. na prvi dan prireditve Soboški dnevi, končal v urgentnem centru soboške bolnišnice. “S prijateljem in njegovim dekletom sem odšel na pico in pijačo. Priznam, popili smo nekaj alkoholnih pijač, nato pa smo odšli v park na Kreslinov koncert. Vse je bilo običajno in mirno, dokler se nismo napotili domov mimo grajske ploščadi. Kar naenkrat nas je obstopilo precej ljudi, ki so nas začeli žaliti. Zmerljivke so kmalu zamenjali udarci. Dobil sem udarec v glavo iz čistega miru. Padel sem. Ko sem se pobral, sem dobil še enega. Prijatelja so se prav tako lotili, tudi on je končal na tleh,” je dejal D.G., ki se ni spomnil, da bi s čimer koli izzval nasilneže, ob tem pa trdi, da nikogar izmed njih ni poznal.

Po zadnjem udarcu, ki naj bi ga po videnem na videoposnetku dobil z nogo v glavo, je naš sogovornik nezavesten obležal na grajski ploščadi. Pozneje se spominja le še tistega, kar je prebral v zdravniški kartoteki, in sicer so ga ob 1.15 uri sprejeli v urgentni center soboške bolnišnice, zapustil ga je v nedeljo zvečer, ko je odšel v domačo oskrbo. Kljub temu in kljub dejstvu, da policisti njegove poškodbe obravnavajo kot lahke narave, naš sogovornik trdi, da je bil hudo poškodovan. “Kje pa, lažje poškodovan? Taka je pač policijska klasifikacija poškodb, vendar sam zaradi udarcev čutim močne glavobole. Izbili so mi tudi zob, zato imam zobobole, poškodbe imam tudi po drugih delih telesa. Po dogodku se je v mene naselil velik strah, zdaj zvečer in ponoči ne upam več v mesto. Zaradi vsega imam nočne more,” nam je dodala žrtev pretepa, ki sedaj čaka na postopke policije in pozneje tožilstva. “Gre za osebe, ki so po mojih informacijah že večkrat koga nadlegovale v mestu ali mestnem parku,” je še jasen moški, ki je bil pretepen, zato sedaj s prstom kaže tudi v varnostno službo, ki je varovala omenjeni koncert. Kot pove, nobeden od varnostnikov ni posredoval, da bi preprečil pretep ali poklical pomoč. Še več: kot je kasneje izvedel od očividcev pretepa, naj bi bil eden od varnostnikov pred prihodom policije poslal vsaj tri nasilneže stran, menda z besedami, da bo že on poskrbel za vse in zaplet uredil s policijo. Iz PP Murska Sobota pa so sporočili, da je prireditev, na kateri je prišlo do nasilja, “v skladu z izdanim dovoljenjem UE Murska Sobota varovalo enajst varnostnikov.”

Policisti torej pri ravnanju varnostnikov niso ugotovili nepravilnosti, ob tem pa PU Murska Sobota poudarjajo, da junijski dogodek ni poslabšal varnosti v mestu. Sedaj pa so torej ovadili štiri nasilneže, kjer bo zadnjo besedo imelo soboške sodišče …