Ostalo

Vinogradniki pozor! Minule padavine omogočile začetek okužb s peronosporo

Vinogradniki, bodite pozorni na svoje trte in jih opazujte podrobneje. Minule vremenske razmere, mišljeno na padavine, so omogočile začetek okužb s peronosporo. Prvo škropljenje bi sicer že moralo biti opravljeno, a previdnost je mati modrosti!
Vinska trta je trenutno na najbolj ugodnih legah in na sortah, ki so hitrejše v razvoju (Chardonnay, Rumeni muškat, Rizvanec) dosegla fenološko fazo BBCH 16 – 53 (6 listov razprtih do socvetja jasno vidna). Pri ostalih sortah je povprečna fenološka faza BBCH 14-15 (razprtih 4 – 5 listov). “V zadnjih dneh so bili na območju SV Slovenije izpolnjeni pogoji za prvo primarno okužbo s peronosporo vinske trte. Po naših predvidevanjih se bo inkubacijska doba na področju SV Slovenije iztekla do torka 25. maja. Priporočamo, da se prvo škropljenje proti peronospori vinske trte opravi najkasneje do izteka inkubacije,” so sporočili iz Javne službe za varstvo rastlin pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor.

Priporoča se, da presledki med škropljenji niso daljši kot 8-10 dni

Za naslednje škropljenje strokovnjaki priporočajo uporabo enega od kombiniranih pripravkov (sistemični oz. polsistemični + kontaktni). “Priporočamo, da presledki med škropljenji ne bodo daljši kot 8-10 dni,” poudarjajo. Mogoče je uporabiti tudi kontaktne pripravke s kurativnim delovanjem, še svetujejo. Vremenske razmere za pojav oidija vinske trte trenutno niso najbolj ugodne, vendar se bo nevarnost za okužbo z otoplitvijo vremena povečala. Proti oidiju lahko uporabite pripravke na osnovi močljivega žvepla. “V vinogradih, kjer se je v preteklem letu močneje pojavil oidij in kjer pri prejšnjem škropljenju niste uporabili
pripravkov za zatiranje oidija, lahko sedaj uporabite kombiniran pripravek (proti peronospori in oidiju). V primeru toče dajemo prednost pripravkom na osnovi aktivne snovi folpet,” so še zapisali.

Pred uporabo posameznih pripravkov je potrebno prebrati in upoštevati navodila za uporabo, zaradi nevarnosti posameznih pripravkov za čebele in predpisanih razdalj od voda I. in II. reda. V primeru uporabe sredstev, nevarnih za čebele, je potrebno cvetočo podrast pokositi in škropljenje opraviti v večernem ali nočnem času, ko so čebele v panjih.