Ostalo

Premier dr. Cerar obiskal tradicionalni kmetijsko-živilski sejem AGRA

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je predvčerajšnjim obiskal 55. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA. Ob tej priložnosti je nagovoril zadružnice in zadružnike na tradicionalni podelitvi priznanj Zadružne zveze Slovenije in si ogledal prizorišče sejma. V svojem nagovoru je posebej poudaril pomen kakovostne lokalno pridelane hrane in spodbujanje vpetosti slovenskega kmetijstva, gozdarstva in prehrane v mednarodno okolje.
“V Sloveniji se dobro zavedamo pomena lastne pridelave hrane, zato tudi vlada med prednostne naloge uvršča skrb za konkurenčno, v prihodnost usmerjeno kmetijstvo s stabilno pridelavo varne, kakovostne in potrošniku dostopne lokalne hrane,” je v svojem nagovoru dejal premier Cerar. Po njegovih besedah je posebna priložnost tudi internacionalizacija našega kmetijstva, čemur namenja vlada posebno pozornost. Tako je prav ob letošnjem sejmu v Gornji Radgoni potekal letošnji forum kmetijsko-trgovinskega in gospodarskega sodelovanja med Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope v okviru pobude 16+1, Slovenija pa s svojimi izdelki uspešno prodira na mednarodna tržišča.

Premier dr. Cerar je še dejal, da dobra obiskanost sejma in veliko število razstavljavcev kažeta na pozitivne gospodarske trende v Sloveniji, ki so posledica tako ugodnih gospodarskih gibanj kot premišljenih odločitev vlade. Poudaril je, da mora Slovenija izkoristiti primerjalne prednosti, ki jih ima na različnih področjih, ostati mora ostati odprta kot družba in gospodarstvo. Tako je izpostavil svojo zavezanost in zavezanost vlade še naprej spodbujati projekte, ki povečujejo gospodarsko rast, zvišujejo življenjski standard ljudi in krepijo vzdržno strukturo naših javnih financ. Tako je kot primer navedel tudi izgradnjo drugega tira, ki bo pomembno prispeval k razvoju našega gospodarstva. 

Na dogodku Zadružne zveze Slovenije je slovenski predsednik vlade izpostavil, da zadruge igrajo pomembno vlogo ponudnika in pogajalca s trgovskimi sistemi in distributerji hrane, kjer pa je v Sloveniji še veliko priložnosti za razvoj učinkovitega povezovanja. Zadružnicam in zadružnikom je čestital za dosedanje uspehe in premike na tem področju. 

Ob robu ogleda sejma se je predsednik vlade med drugim srečal z deležniki s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane: ministrstvom, zbornicami, šolami, zadrugami, pridelovalci hrane in proizvajalci kmetijske mehanizacije, sestal pa se je tudi s predstavniki koordinacije slovenskih zamejskih kmetijskih organizacij AGRASLOMAK.

FOTO: Tamino Petelinšek