Ostalo

Danes je prvi šolski dan

Danes je petek 1. september, kar pomeni, da je prvi šolski dan. Letos bo v vrtcih skupno 85.000 otrok, v osnovnošolskih klopeh bo sedelo skoraj 180.000 učenk in učencev, v srednjih šolah pa več kot 74.000 dijakinj in dijakov.
Danes zjutraj se bodo učenci in dijaki znova srečali pred šolskimi zgradbami, tisti najmlajši, prvošolčki pa bodo prag osnovnih šol prestopili v popoldanskih urah. DOŠ I Lendava bo sprejem za prvošolce pripravila danes ob 17.00 uri v šolski telovadnici, učenci od 2. do 9. razreda pa se bodo zbrali ob 7.45 uri na šolski ploščadi, kjer jih bodo pričakali ravnateljica in učitelji. Tudi v podružnični šoli v Gaberju bo ura prihoda za druge in tretje razrede enaka kot v Lendavi. S poukom bodo jutri začeli tudi na DOŠ II Lendava. Pričetek pouka za vse učence šole bo danes ob 8.00 uri

Prvega septembra svoje dijake pričakujejo tudi na DSŠ Lendava. Dijaki višjih letnikov se bodo zbrali v avli šole ob 7.05 uri, dijake prvih letnikov pa pričakujejo ob 7.30 v amfiteatralni predavalnici.

Poslanica ministrice

Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport: “Poletne počitnice se končujejo, pred nami je novo šolsko leto. Upam, da ste imeli krasno poletje, zaslužili ste si ga. Vem, da komaj čakate, da s sošolci in sošolkami delite svoja poletna doživetja. 

V naslednjih mesecih vas čakajo novi, drugačni izzivi, verjamem, da jih že radovedno pričakujete. Vaše vzgojiteljice in vzgojitelji, učiteljice in učitelji so dobro pripravljeni. Neizmerni so bazeni znanja, iz katerih boste lahko črpali, različne aktivnosti že čakajo na vas. Morda vas bodo kakšne vsebine, predmeti ali učne ure kdaj bolj zanimali, spet drugi kdaj morda malo manj. V tem ne boste prav nič drugačni, kot smo bili pred vami tudi vsi mi. Spomnim se, kako zelo sem se sama veselila učnih ur slovenščine, pa tujih jezikov, da niti ne omenjam telovadbe; te ure so se mi vedno zdele prekratke, medtem ko je kdo drug morda komaj čakal pouk pri drugih predmetih. 

Tako za vas kot tudi za učitelje je pomembno, da skupaj ustvarjamo spodbudno in varno učno okolje. (Med)vrstniško nasilje, bodisi verbalno ali fizično, žal ni redkost, zato je prav, da se o tem vsi skupaj odkrito pogovarjamo in iščemo rešitve. 

Ne pozabite: izobrazba je zelo pomembna, znanje pa naložba za življenje. In vrednote štejejo.

Zato sprašujte svoje učitelje in učiteljice, delite ideje, ki zaposlujejo vaše misli, izkoristite priložnosti, ki se vam ponujajo, in potenciale.”