Ostalo

Predstavili so roman Štefana Kardoša: “Stric Geza pripoveduje/Geza Bači pripovejda”

Kar lepo število ljubiteljev literature ter slovenskega, domačega prekmurskega in porabskega slovenskega narečja zbralo v Pokrajinski in študijski knjižnici (PiŠK) Murska Sobota, kjer so želeli izvedeli o čem Stric Geza pripoveduje?
Na zanimivem literarnem večeru so namreč predstavili 26. zvezek knjižne zbirke Med Rabo in Muro, in sicer roman Štefana Kardoša z naslovom “Stric Geza pripoveduje/Geza Bači pripovejda,” v katerem stric Geza, danes 82-letni upokojeni politik in politolog, Geza Bačič, niza spomine na svoje prednike. Lik strica Geze se pojavi že v Kardoševem potopisnem romanu Stric Geza gre v Zaturce iz leta 2018, ki je doživel velik odmev, posnet je bil tudi istoimenski dokumentarni film.

Ob tokratni predstavitvi romana, se je z avtorjem Kardošem in glavnim akterjem Bačičem pogovarjal urednik zbirke Franci Just, odlomke iz knjige pa sta interpretirali Simona Cizar in Vesna Radovanovič. Osrednji pripovedni prostor so Križevci ter sosednji kraji na Goričkem, kjer stric Geza v svojih zgodbah niza spomine na svoje prednike od konca prve do zaključka druge svetovne vojne ter povzema njihove pripovedi o zgodovinskih dogodkih ter družbenih razmerah, v katerih so se znašli in skušali v njih preživeti. Geza ne pripoveduje samo o vojaških rečeh in strategijah bojevanja, ampak govori tudi o strategijah socialnega preživetja, ki so jih uporabljali njegovi predniki v zahtevnih družbenih razmerah in ob prelomnih zgodovinskih dogodkih,” pove urednik Just. Pripovedno besedilo je sicer natisnjeno v knjižni slovenščini in porabskem slovenskem narečju.

Geza Bačič

Piko na i je dogodku vsekakor postavil stric Geza:

“Običajno pred potovanjem prebiram literarna dela književnikov iz kraja, ki ga nameravam obiskati, tudi tokrat sem si v knjižnici izposodil Gundulića in Držića. Listam po komediji Dundo Maroje. Dva prologa sta na začetku, v prvem je govora o Dolgonoscu … V tem prologu Držić govori o pravljični Indiji, ki v resnici ne obstaja in najbrž nikoli ni obstajala, v tej Indiji so živeli ‘pravi ljudje,’ takšni, ki niso hlepeli po lastništvu, pa tudi požrešni in pohlepni niso bili. Vzeli so vedno le toliko, kot so potrebovali. Kako ob tem ne bi pomislil na Gezo? Na njegovo nesebično razdajanje hrane iz paketov, ko je služil vojsko … Geza iz Križevcev in Indijec Janaka sta dva taka ‘prava človeka,’ ki delita drugim vse, kar imata, več razdelita, bolj sta srečna in bogata. Oba sta iz nekih drugih časov in z drugih obzorij, iz časov, ki jih morda v resnici nikoli ni bilo in jih niti nikoli ne bo, vedno pa bomo o njih sanjali.”

Avtor Knjige Štefan Kardoš, slovenski pesnik, pisatelj, urednik in pedagog, je bil rojen 27.3.1966 v Murski Soboti. Otroštvo je preživel v Križevcih v Prekmurju, kjer je tudi obiskoval prva dva razreda osnovne šole, ostalih šest pa v Gornjih Petrovcih. V Murski Soboti je končal Srednjo ekonomsko šolo, po kateri je bil poslan na obvezno služenje vojaškega roka v JLA v Valjevo. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz slovenščine in sociologije kulture in se zaposlil kot profesor na Dvojezični srednji šoli v Lendavi, kjer poučuje slovenščino. Bil je predsednik Slavističnega društva Prekmurja in Prlekije. Kot urednik je sodeloval tudi pri založbi Franc-Franc. Je mentor dijakom na literarnem, gledališkem in filmskem področju.