Ostalo

Predsednik republike na osrednji regijski proslavi ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je včeraj udeležil osrednje regijske proslave ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom »Združeni ob združitvi« v Turnišču, kjer je zbrane tudi nagovoril. Slovesnost je potekala pred Kovačevo domačijo v Nedelici – hiša z okolico je bila leta 1973 razglašena za narodopisni in zgodovinski spomenik narodnemu heroju Štefanu Kovaču.

Pahor: Prav je, da slavimo združitev prekmurskih Slovencev z matico

Slavnostni govornik na prireditvi, ki je potekala pod geslom Združeni ob združitvi, je bil slovenski predsednik Borut Pahor, ki je v uvodu izpostavil, da smo šele pred 25 leti samostojno Slovenijo tudi dejansko razglasili, ubranili in mednarodno uveljavili v okviru državnih meja, ki veljajo danes.

“Prav je, da je tako. Zlasti mladi rod more tako tudi po tej poti prepoznati dolg, požrtvovalen, pogumen, narodno zaveden, mestoma zelo trpeč lok naših zgodovinskih izkušenj, ki so nam omogočile, da danes svobodno odločamo o lastnih zadevah in skupnih zadevah z drugimi državami, s katerimi smo tesneje povezani,” je v govoru poudaril Pahor.

Pahor je prepričan, da se moramo kot država posvetiti trem temeljnim in vzporednim nalogam. “Prvič, pospešiti strukturne in praktične spremembe za trajnejše okrevanje slovenskega gospodarstva in zagotovitev socialne stabilnosti. Drugič, premišljeno posodobiti sistem nacionalne varnosti in s tem dolgoročno zagotoviti, da Slovenija ostane varna država. In tretjič, z aktivno mednarodno politiko in diplomacijo po mirni poti reševati sleherna odprta vprašanja z drugimi državami in si prizadevati, da se bodo po mirni poti in brez uporabe sile reševali tudi vsi drugi nakopičeni evropski in svetovni problemi,” je še dodal Pahor.

“EU Ključnega pomena”

“Po mojem mnenju je za Slovenijo življenjskega pomena, da se prenovi in bolj uspešno zaživi Evropska unija. V tem zgodovinskem kontekstu je za Slovenijo uspešno delujoča Evropska unija življenjsko pomembna v vseh ozirih, od političnega preko gospodarskega do varnostnega.

Kot suverena država članica smo soodgovorni za njeno prihodnost. Zato se ne moremo zanašati na to, da bodo rešitve za njene sedanje probleme iskali in našli samo drugi, temveč se moramo skupaj z njimi potrudi zanje.”

V luči praznovanja 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije je predsednik republike gospe Vesni Jerala Zver, županji občine Turnišče, in gospodu Milanu Kermanu, županu Občine Beltinci, podaril slovensko zastavo, protokolarno darilo predsednika republike. Občina Turnišče je k sodelovanju pri organizaciji regijske slovesnosti povabila Občino Beltinci, s čimer so še dodatno pokazali uspešno povezovanje in odlično sodelovanje med obema občinama.

pahor11