Ostalo

Pozor! Policisti do prihodnjega torka poostreno nadzirajo ali vozite trezni!

Včeraj se je začel prvi del nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Policisti bodo v okviru akcije, ki bo potekala od 16. do 22. junija 2021, poostreno nadzirali, ali vozite pod vplivom alkohola in prepovedanih drog.
Na včerajšnji novinarski konferenci je policija skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, ki koordinira preventivno akcijo, predstavili tako aktivnosti za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola kot tudi aktivnosti na področju varnosti cestnega prometa v prihajajočih poletnih mesecih. Iz Policije je na konferenci sodeloval mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, ki je skupaj z ostalimi pozval k ničelni toleranci do udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, saj neodgovorno in nepremišljeno vedenje zaradi pitja alkohola prinaša težke posledice. 

“Včeraj se je po skoraj osmih mesecih uradno končalo obdobje druge razglašene epidemije, raziskava NIJZ z začetka junija pa je pokazala, da se med prebivalci Slovenije pojavljajo znaki pandemske izčrpanosti. Povečuje se delež tistih, ki so zaradi tega bolj izpostavljeni tveganim vedenjem, najpogosteje gre za pitje alkoholnih pijač. Zloraba alkohola je do 31. maja letos prispevala k sedmim smrtnim žrtvam na slovenskih cestah, oziroma polovico manj kot v enakem obdobju lani. Vendar pa se je zvišala je povprečna stopnja med vsemi alkoholiziranimi povzročitelji prometnih nesreč, ki letos znaša 1,42 promila, lani pa 1,39 promila. Med povzročitelji izstopajo starostne skupine od 18 do 24, od 25 do 34 in od 55 do 64 let, med vzroki za nastanek pri alkoholiziranih voznikih pa prednjačita neprilagojena hitrost in nepravilna stran/smer vožnje. Slovenci in Slovenke smo po porabi alkohola visoko nad evropskim povprečjem,” so zapisali na agenciji.

Slogan letošnje preventivne kampanje se glasi Kol’kor kapljic, tolk’ nesreč

Glavno sporočilo kampanje je prirejeno po naslovu ljudske pesmi Kol’kor kapljic, tol’ko let. Besedilo izvirne pesmi pravi, da ob vsakem rojstnem dnevu popijemo še več kapljic alkohola in tako slavimo življenje. Toda v prometu to ne velja. Več kapljic alkohola ne pomeni boljše zabave, ampak predvsem povečuje tveganje za ogrožanje cestnega prometa, zdravja in življenja vseh udeležencev. Slogan, ki povzema bistvo tega sporočila, se zato zdaj glasi Kol’kor kapljic, tolk’ nesreč.

Policijske patrulje bodo kontrolirale vsakega voznika, ki bo v času poostrenega nadzora pripeljal mimo

Policisti bomo aktivnosti izvajali ob rednem delu, poleg tega bo vsaka policijska uprava izvedla vsaj en poostren nadzor po metodologiji Promil, kar pomeni, da bo v skladu s problematiko na svojem območju načrtovala poostren nadzor, kjer bo sodelovalo večje število patrulj, ki bodo opravile preizkus alkoholiziranosti z vsakim udeležencem, ki bo pripeljal mimo. Opisani nadzor je tudi evropsko usklajen znotraj Rodapola, mednarodne organizacije prometnih policij. Tako bodo aktivnosti potekale v večini evropskih držav.

Letos bomo policisti že drugo leto zapored izvedli tudi 12-urni nočni maraton nadzora nad psihofizičnim stanjem voznikov

V okviru poostrenega nadzora bomo letos, že drugo leto zapored, izvedli tudi maraton nadzora nad psihofizičnim stanjem voznikov. Nadzor bo neprekinjeno potekal ta vikend, in sicer od 18. ure v soboto, 19. junija 2021, do 6. ure v nedeljo, 20. junija 2021. V tem času lahko vozniki pričakujejo povečano število policijskih kontrol, s katerimi želimo voznike predvsem odvrniti od namere, da bi vozili pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Prometna varnost – aktualni statistični podatki

Statistični podatki letošnjega leta kažejo na to, da vožnjo pod vplivom alkohola še vedno lahko povežemo z določenim število, prometnih nesreč, v katerih udeleženci izgubijo življenje ali se hudo telesno poškodujejo. Od začetka januarja do 15. junija letos je zaradi alkoholiziranega povzročitelja v prometni nesreči izgubilo življenje 10 od skupno 44 oseb (v enakem obdobju lani 13 od skupno 36 oseb).

Povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč je letos znašala 1,42 grama na kg krvi, v lanskem pa 1,39 grama na kg krvi.

Do 15. junija smo policisti obravnavali eno smrtno prometno nesrečo, ki jo je povzročil voznik, ki je vozil pod vplivom drog. V omenjeni prometni nesreči je umrla ena oseba (v lanskem letu 3 osebe).

Policija je do 15. junija letos ugotovila 4.784 kršitev s področja alkohola, v enakem obdobju lani pa 5.521. Odrejenih je bilo 161.239 alkotestov (146.934 lani), od katerih je bilo 4.677 pozitivnih (5.359 lani), 146 pa je bilo odklonjenih (150 lani). Odrejenih je bilo 668 strokovnih pregledov za droge (789 lani), od katerih je bilo 101 pozitivnih (135 lani), 403 oseb pa je strokovni pregled odklonilo (486 lani).

Namen poostrenih nadzorov je ozaveščanje o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola

Namen poostrenih nadzorov je ozaveščati ljudi o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom alkohola ali drog, in v čim večji meri preprečiti takšno neodgovorno udeležbo v prometu. Nenazadnje je ena od prednostnih nalog policije skrbeti, da bi prav vsi prometni udeleženci varno prispeli na svoj cilj.

Nacionalno preventivno akcijo za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu koordinira Javna agencija RS za varnost prometa.