Ostalo

Povezava z Madžarsko: Po daljnovodu, leta 2026 prihaja še plinovod Pince-Lendava-Kidričevo

Prejšnji teden sta predsednika vlad Republike Slovenije in Madžarske Robert Golob ter Viktor Orban v Cirkovcih tudi uradno predala svojemu namenu 2x400kV interkonekcijski daljnovod Cirkovce-Pince. To pa seveda ne bo edini interkonekcijski projekt obeh držav, saj bo do leta 2026 zgrajen še plinovod Pince-Lendava-Kidričevo. S bo Madžarska lahko zmanjšala odvisnost od ruskega plina.
Leta 2026 bomo poleg minuli teden odprtega 2x400kV interkonekcijskega daljnovoda Cirkovce-Pince, dobili še plinovod Pince-Lendava-Kidričevo. Javno naročilo za projekt je sicer bilo objavljeno že leta 2015, po zadnjih informacijah pa je zaključek projekta, kot že zapisano, predviden za leto 2026. Predvidena trasa prenosnega plinovoda z oznako R15/1 Pince – Lendava – Kidričevo, gre zaskupno dolžino približno 73 kilometrov, se prične na slovensko madžarski meji na območju Lendave in se zaključi na platoju obstoječe oziroma načrtovane razširitve kompresorske postaje Kidričevo.

Trasa poteka po območju dvanajstih občin (Lendava, Velika Polana, Črenšovci, Razkrižje, Ljutomer, Sveti Tomaž, Dornava, Juršinci, Ptuj, Hajdina, Videm, Kidričevo). Točka navezave plinovoda na madžarski odsek plinovoda na državni meji bo predvidoma v bližini kraja Pince v občini Lendava. Trasa plinovoda je načrtovana tako, da je z namenom čim manjšega obremenjevanja okolja in prostora kar v največji meri upoštevano načelo združevanja infrastrukturnih objektov v skupne koridorje.

Omenjeni prenosni plinovod Kidričevo – Ljutomer – Lendava – Tornyiszentmiklós (HU) – Nagykanizsa (HU) bo povezal do sedaj nepovezana prenosna sistema Slovenije in Madžarske. Po navedbah slovenskega premierja s predsednikom madžarske vlade načrtujeta, da bi novi plinovod med Kidričevim in Pincami bilo pozneje mogoče povečati glede na povpraševanje ter da bi sodelovanje temeljilo na načelu solidarnosti v Evropski uniji ter da je njegov cilj pomagati sosednji državi zmanjšati odvisnost od ruskega plina. Plinovod iz Alžirije bi bilo po besedah Roberta Goloba mogoče uporabiti tudi za vodik iz Severne Afrike, ki bi lahko prišel prav v poznejših fazah zelenega prehoda.

ARSO je sicer 18. maja 2020 nosilcu nameravanega posega, podjetju Plinovodi d.o.o izdal okoljevarstveno soglasje za gradnjo. Gradnja med Pincami in Lendavo se bo vršila tik ob pomurski avtocesti, za tem pa se od pomurske avtoceste odmakne in zavije proti Gornjemu Lakošu in na Dolnji Bistrici prečka reko Muro. Gradnja plinovoda na trasi Pince – Lendava bo sicer gradbeno zahteven projekt, saj je glede na projekcijo, po celotni dolžini pod zemljo prava mreža cevovodov (plinovodi -še delujoči in tudi nedelujoči, toplovod Term Lendava ter naftovodi). Med drugim obstaja možnost, da je kakšen plinovod ali naftovod morda celo nevrisan oz. neoznačen.

Podrobnosti: V zemljo bodo položene jeklene, s polietilensko izolacijo obložene cevi, premera 500 mm, načrtovani tlak plina v ceveh pa naj bi bil okrog 100 barov. Cevi bodo spojene z varjenjem, prav tako pa bodo z varjenjem povezane vse armature, ki se bodo nahajale na podzemnem delu plinovoda. Omenjeni prenosni plinovod je državnega pomena.