Ostalo

Odstopila večina članov občinskega sveta: Januarja v Radencih vnovič na volišča

Kar devet od šestnajstih občinskih svetnikov Občine Radenci je podalo svojo odstopno izjavo, kar v praksi pomeni, da se bodo v Radencih občani vnovič podali na volišča. Volitve naj bi se odvile januarja prihodnje leto, tamkajšnji župan Roman Leljak pa je zapisal, da se bodo v tem času potrudili “da bo delo na občini potekalo nemoteno in bo izvedba nujnih del zagotovljena.”
Spori na relaciji občinski svet Občine Radenci – župan Občine Roman Leljak so dosegli vrhunec. Leljak je namreč predvčerajšnjim potrdil, da je prejel devet odstopnih izjav tamkajšnjih občinskih svetnikov, ob tem pa je v zapisu na Facebooku še napovedal, da jih bo v osmih dneh predal občinski volilni komisiji, ki bo začela postopek v skladu z veljavno zakonodajo. Ker tamkajšnji občinski svet šteje 16 članov, pomeni, da je odstopila večina občinskih svetnikov.

Iz občinskega sveta so izstopili Miran Jelen (podžupan), Mojca Smolko, Franjo Mulec, Darjan Meglič, Tina Zver in Mihael Klobasa z županove liste, Franc Himelrajh iz SDS-a, Dominik Petek iz Nove Slovenije ter Janez Konrad iz opozicijskega Gibanja Svoboda. Podžupan Jelen je za STA pojasnil, da so se za ta korak odločili, ker se v dosedanjem razmerju moči ni dalo ničesar narediti.

Čeprav so nesoglasja v Radencih obstajala že dlje časa, naj bi dokončno počilo na seji, na kateri so obravnavali rebalans proračuna v prvem branju, natančneje, pri obravnavi postavke za sredstva, ki naj bi jih občina Radenci dobila iz državnega proračuna za pomoč po avgustovskih poplavah. Kaj točno se je dogajalo sicer ni znano, a je podžupan Jelen za STA dejal, da se v sedanjem razmerju moči “osem proti osem” ni dalo ničesar narediti, saj da je bila osmerica opozicijskih svetnikov “vedno proti vsemu.”

Vidno razočarani Leljak je ob tem napovedal, da je to njegov zadnji mandat, hkrati pa je za naslednji četrtek, 16. novembra, sklical novo, izredno sejo, na kateri bi vnovič obravnavali prepotreben rebalans proračuna, ki je po mnenju opozicije preslabo obrazložen. Jelen je sicer še dejal, da v kolikor bo opozicija po novih volitvah imela več glasov, bi lahko sledil tudi odstop župana.

“Sledijo predčasne volitve občinskih svetnikov v občinski svet in bodo izvedene v skladu z zakonodajo in predpisanimi roki. V tem času se bomo potrudili, da bo delo na občini potekalo nemoteno in bo izvedba nujnih del zagotovljena, kljub finančnim omejitvam, zaradi nepotrjenega rebalansa na zadnji redni seji občinskega sveta,” pa je Leljak zapisal na svojem Facebook profilu.

Roman Leljak