Ostalo

Popolna prepoved hidravličnega lomljenja dobila zeleno luč!

Člani in članice odbora Državnega zbora so v drugi obravnavi vladne novele Zakona o rudarstvu, tako koalicijski kot opozicijski, vložili dopolnilo za popolno prepoved frackinga. Dopolnilu so tokrat prikimali vsi navzoči člani odbora, saj je večina tistih, ki so se petkrat v tem mandatu borili za prepoved frackinga v Petišovcih, v okviru zakonske pobude stranke Levica, jasna. 47 glasov. Koalicija je tako bila primorana popustiti, če seveda želi v veljavo “spraviti” novelo Zakona o rudarstvu.
Zakon o rudarstvu je bil, po pojasnilih državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Blaža Košoroka, sprejet leta 2010 in je nekatera področja iz zakona, ki je veljal pred tem, uredil precej drugače. Kot je ta dejal, se je kasneje izkazalo, da so v njem bile številne napake, notranja neskladja, neskladja z drugimi predpisi, nekatera področja pa so bila podnormirana ali pa sploh niso bila urejena. Kot je ta še dejal, so določene pomanjkljivosti bile odpravljene že s prejšnjimi novelami, s tokratno pa želi aktualna vlada odpraviti še tiste, ki pred tem bodisi niso bile zaznane bodisi zanje niso bile pripravljene ustrezne rešitve.

Predlagana novela v svoji vsebini dodatno definira nekatere pojme, ki se nanašajo na sanacijo pridobivalnih prostorov, popravlja definicijo pojmov s področja zalog, definira pa tudi pojem hidravličnega lomljenja. In prav temu so poslanci namenili največ pozornosti. Kot je dejal Korošrok, se z opredelitvijo pojma “hidravlično lomljenje” “odpravlja pravna praznina, ki je omogočala, da se je takšna tehnologija doslej v praksi že uporabljala več kot 50 let in bi bila regulirana.” Spomnimo: Prvotni predlog vladne novele je namreč prepovedoval obsežno hidravlično lomljenje, a je slednji že v prvi v prvi obravnavi predloga napovedal dopolnilo, s katerim bi tovrstno lomljenje popolnoma prepovedali. Opozicija je poskušala s svojimi predlogi to dejavnosti prepovedati že večkrat.

Pred drugo obravnavo so dopolnilo o prepovedi vložili tako na eni kot drugi strani, člani odbora pa so koalicijsko dopolnilo podprli z 18 glasovi in nobenim proti. “Vidim, da vam lahko zaupamo in je fracking s tem končno prepovedan,” je dejala poslanka Levice Nataša Sukič in napovedala podporo koalicijskemu dopolnilu. Poslanec SAB-a Andrej Rajh je pohvalil dosežen konsenz glede prepovedi hidravličnega lomljenja. V delu opozicije so se sicer pri glasovanju vzdržali. Sukičeva je sicer še dejala, da “novela vsebuje tudi druge pomanjkljivosti.”