Ostalo

Pomurskemu poslancu Jožefu Horvatu grozili preko elektronske pošte

Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat je sporočil, da je na strežnik stranke prejel anonimno elektronsko pošto z grožnjami, ki jih je že predal policiji.
“Ko smo v sredo zaključili sejo odbora za zunanjo politiko, sem dobil elektronsko pošto, kjer so me opozorili, da moje delo skrbno spremljajo in da se bom, če bom še naprej oviral priznanje Palestine, postavil v neželeno situacijo in osebno plačal,” je za Vestnik pojasnil prekmurski poslanec Nove Slovenije Jožef Horvat. In dodal: “Sprva sem pomislil, da gre za nekoga iz tujine, saj se zdi, kot da je nekdo besedilo nerodno prevajal.” Med drugim so v elektronski pošti zapisali še, da bodo uničili njegovo politično kariero.

Ponovil je, da sam ni odgovoren za zaplete, da do priznanja Palestine ni prišlo, in da ni bil on tisti, ki bi to zaviral. Poudaril je, da je odbor pod njegovim vodstvom že novembra 2014 od vlade zahteval, da državnemu zboru predloži sklep o priznanju Palestine. Ker vlada tega vse do danes ni naredila, zakon o zunanjih zadevah pa predpisuje, da državni zbor sklep o priznanju sprejme na predlog vlade, se sam ne počuti odgovornega.

V NSi so sicer vse te zaplete v povezavi z iskanjem podpore priznanja Palestini “označili za blamažo pod taktirko Brgleza.” Kritični so bili tudi do zunanjega ministra Karla Erjavca, ki da je vprašanje Palestine, kot je ocenil Tonin, izrabil za nabiranje notranjepolitičnih točk. “Če bi hoteli resnično pomagati Palestincem, bi morali iskati zavezništva v Evropi in širše,” je dejal Tonin.

Po tem, ko je Horvat grožnje prijavil policiji, mu je ta ponudila tudi 24-urno varovanje, a je ta ponudbo zavrnil. Že sicer pa so včerajšnjo novinarsko konferenco v NSi izkoristili za ostro kritiko zunanjega ministra in dosedanje slovenske zunanje politike, ki da je “izgubljena”, brez pravih zavezništev, kar da se kaže tudi pri iskanju podpore pri arbitraži s Hrvaško.