Sveže

Pomagajmo jim: Mlada družinica zaradi plazu brez strehe nad glavo, ostali pa so krediti

Tomaž in Teja, oče in mati dvema otrokoma, Jakcu in Luciji, bosta morala kupiti ali zgraditi novo hišo, obstoječa je namreč primerna samo še za rušenje. Minulo deževje je sprožilo plaz, hiša se je premaknila za več kot meter, slednja pa še naprej leze.
Nič kaj prijazna ni bila prva polovica letošnjega maja za mnoge prebivalce skrajnjega severovzhoda države. Obilno deževje je namreč povzročilo veliko preglavic, tako v kmetijstvu, kot v cestni infrastrukturi, posebno dramatično pa je bilo plazenje, ki je ogrozilo marsikateri stanovanjski in drugi objekt, da o prometnicah niti ne govorimo. Že tako močno namočeno zemljo niso obšli niti trije ledeni moži, vrhunec pa je dosegla poscana Zofka, ki je v ponedeljek 15. maja do dobra namočila ozemlje, a tudi tukaj se slabo vreme ni ustavilo, temveč je še nekaj dni in noči namakalo, tako da so poleg plazov mnoga območja ogrožale tudi poplave hudournikov, potokov in rek. Posebej hudo je bilo na širšem območju Maribora, od Ruš proti Ptuju in Ormožu, ter še zlasti v občinah Šentilj in Pesnica, veliko težav pa imajo tudi v številnih drugih podravskih in pomurskih občinah.

Vsekakor je najhuje tistim, ki so ostali brez strehe nad glavo, brez svojega doma, pogosto tudi s posojili, katera bo težko odplačevati ob tem pa graditi novo domovanje. Prav to se je pripetilo mladi družinici iz okolice Juršincev, kjer si Slovenske gorice in Haloze nekako podajajo roke, saj so zaradi plazu ostali brez strehe nad glavo, ostali pa so jim krediti. Štiričlanski družini Tomaža Honomihla in Teje Vrtič iz Rotmana 55/d v občini Juršinci, severovzhodno od Ptuja, je namreč razmočena zemlja za dobrih 40 centimetrov prvi dan premaknila novejšo hišo, ki ni žal ni več primerna za bivanje. Drsenje tal se bo najbrž tudi nadaljevalo, saj se je hiša že premaknila za več kot meter, sanacija pa žal ne pride v poštev. Bržkone bodo hišo, ki niti ni dokončana morali porušiti in zgraditi novo.

Zgodilo se je v noči s srede na četrtek (iz 17. na 18. maja). Mlada, zunajzakonska partnerja trepetata še po več dneh in se najbrž ne zavedata prav dobro, kaj bi se lahko pripetilo “Od polnoči do treh zjutraj se je vse skupaj gibalo, potem pa vse bolj pokalo. Hiša ni več primerna za bivanje,” se tiste hude noči spominja Tomaž, Teja pa dodaja: “Ne moreš si predstavljati. Otrokom je težko razložiti, zakaj morajo zapustiti dom, in prav to se nam je zgodilo …” Žal, ne samo njim, a mlada družina Honomihl-Vrtič je vendarle nekaj specifičnega, kajti omenjena sta si šele začela ustvarjati dom zase in za svoja otroka, a jim je naravna nesreča žal pretrgala sanje. Sedaj, namesto da bi se kot družina veselili vsakega novega dneva, jim je plaz praktično ustavil življenje. Spati morajo pri sosedih, lokalna skupnost jim obljublja začasno rešitev, a to ni tisto, kar sta si 37-letni Tomaž in 34-letna Teja želela in o čemer sta sanjala. Odločna sta, da se ne bosta vdala. S pomočjo prijateljev in širše skupnosti bosta najprej poiskala novo parcelo, ki že sama stane pravo bogastvo, nato pa bosta gradila novo hišo, sedanjo pa bodo morali dokončno podreti in tudi parcela, zaradi premikanja – drsenja, žal ni več uporabna.

Teja sicer izvira iz Zabovcev, v občini Markovci, na drugi strani Ptuja, Tomaž pa z Majskega Vrha, v občini Videm, še nekoliko naprej proti hrvaški meji. Hišo sta kot novogradnjo v 3. fazi kupila leta 2013, vanjo pa sta se vselila tri leta pozneje. Oče in mama 8-letnega Jaka in 6-letne Lucije, sta zaposlena v Domu starejših občanov Ptuj, on v enoti Juršinci, ona v enoti Muretinci. Za vse kar imata oz. sta doslej imela sta trdo garala in še garata, saj sta za nakup hiše bila primorana najeti posojilo. Sedaj sta za hišo, katere praktično ni več, dolžna vrniti še 17.000 evrov kredita. “Hudo je bilo, ko smo opazili, da se vse skupaj premika. Žal se, kot smo uvideli, zemljina sploh ne ustavi, kajti počasi vse skupaj nese proti dolini. Hiša se je že premaknila za več kot meter. Tisto jutro, 18. maja smo poklicali pomoč in kmalu so prispeli gasilci, predstavniki civilne zaščite in župan Robert Horvat. Žal ni preostalo drugega, kot da nemudoma zapustimo svojo hišo, kajti ne le da se ta premika, slednja tudi visi in sicer že za najmanj deset centimetrov,” nam je žalostno razlagal Tomaž, ki je dodal, da trenutno živijo pri sosedih, občina pa skuša najti ustreznejšo rešitev, vsaj začasen dom.

Sedaj bodo najprej dokončno porušili svojo hišo, kar jim bo še posebej težko. “Mislim, da bomo po posredovanju župana oz. Občine živeli v eni hiši tukaj v bližini, a več kot jasno je, da moramo začeti čim prej iskati novo, trajno rešitev. Ne vem, kako bo, ali bomo našli ustrezno hišo že zgrajeno, ali pa bomo najprej iskali ustrezno parcelo, ker tukaj objekt seveda več ne more stati,” pokaže Tomaž proti hiši, ki se premika proti dolini, po krajšem presledku pa še doda: “Težko bo, a kaj moremo …” V življenju nas nemalokrat doletijo nepričakovane stvari, ki jih skozi življenje poskušamo nekako reševati, žal pa nas življenje včasih postavi pred ovire, s katerimi se težko soočimo sami. Še posebej težko je, ko pride do situacije, kjer smo skoraj nemočni in pri tem trpijo naši otroci.

Seveda bi vsak starš za svojega otroka naredil vse, pa naj bo še kako težko… In to še posebej velja za Tejo in Tomaža. Skupaj s svojima Jakom in Lucijo si gotovo zaslužijo širšo družbeno pomoč, ki jo vsekakor potrebujejo. Zato apeliramo na vse ljudje dobre volje, ki vedno ko gre za pomoč, priskočijo na pomoč in v okviru svojih zmožnosti pomagajo.

Za nov dom

Drage bralke in bralci, vse, ki želite pomagati štiričlanski družini Honomihl-Vrtič iz Juršincev, prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom za družino Honomihl-Vrtič, sklicna številka 7262. Odslej lahko pomagate tudi s SMS-donacijami. Pošljite SMS na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER boste prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov.