Ostalo

Policisti od včeraj pa vse do 19. maja izvajajo nacionalno akcijo Mikromobilnost

Policisti po vsej državi od 6. do 19. maja 2024 sodelujejo v nacionalni preventivni akciji Mikromobilnost, ki jo koordinira Agencija za varnost prometa in ki je namenjena izboljšanju varnosti voznikov koles, e-koles in e-skirojev.
Električni skiroji, idealni za premagovanje krajših razdalj po mestnih središčih, so iz leta v leto bolj priljubljeni. A ker e-skiroji nikakor niso igrače, pač pa resna prevozna sredstva, je vse več tudi težav in izzivov: narašča število prekrškov, prometnih nesreč in poškodb, ki so zaradi visokih hitrosti podobne poškodbam mopedistov in motoristov. Dva voznika električnih skirojev sta doslej umrla.

Policisti bodo tako v navedenem času poostreno nadzirali promet in ugotavljali kršitve kolesarjev in voznikov lahkih motornih vozil (e-koles in e-skirojev) ter pešcev. Poleg tega bodo pozorni tudi na kršitve voznikov motornih vozil v odnosu do šibkejših udeležencev.

“V policiji vzpodbujamo različne oblike mobilnosti. Pri tem posebno skrb namenjamo šibkejšim udeležencem v cestnem prometu, ki so v prometu še posebej izpostavljeni. Z akcijo želimo prispevati k ozaveščanju teh udeležencev o pomenu upoštevanja prometnih predpisov in skrbi za lastno varnost, obenem pa opozoriti voznike motornih vozil na njihovo izpostavljenost. Bodimo strpni in odgovorni do vseh, še posebej pa do šibkejših prometnih udeležencev,” so sporočili iz policije.

Z električnimi skiroji je dovoljeno voziti po kolesarskih stezah, pasovih, poteh. Kjer jih ni, pa ob desnem robu vozišča v naselju, kjer je hitrost omejena na 50 km/h. Vozijo jih lahko 12-letniki, če imajo pri sebi kolesarsko izkaznico. Sicer pa od 14. leta naprej. Mladoletniki morajo nositi čelado. Električne skiroje je dovoljeno voziti tudi v območju za pešce, a tam še posebej previdno in počasi – s hitrostjo pešcev. Najvišja dovoljena hitrost za električne skiroje je sicer 25 km/h.