Ostalo

Mednarodnemu projektu Hobotnica se je pridružila tudi regijska bolnišnica

Ginekološko porodniški oddelek Splošne bolnišnice Murska Sobota se je priključil projektu Hobotnica. Projekt skrbi, da lahko otroci rojeni pred 37. tednom nosečnosti, torej nedonošenčki, dobijo v spomin svojo prvo mehko igračko, ki male borce spremlja v prvih mesecih življenja in jih po otipu in mehkobi spominja na popkovnico in življenje v maternici.
V Sloveniji se na leto okoli 1.400 otrok rodi prezgodaj. Svoje prve dni preživijo v inkubatorjih in toplih posteljicah, starši pa z njimi ne morejo biti ves čas. Zadnja leta jim družbo delajo pisane kvačkane hobotnice. Pri projektu gre za to, da različne ustvaralke ustvarijo hobotnice za nedonošenčke, ki bijejo prvo bitko. Projekt je v celoti dobrodelen in prostovoljen, kar pomeni, da ustvarjalke, kvačkarice same kupije ustrezen material za izdelavo. Vsak prispeva kar  lahko, saj vsaka hobotnica šteje in so jo v porodnišnicah še kako veseli.

“S ponosom povemo, da se je Ginekološko porodniški oddelek Splošne bolnišnice Murska Sobota priključil projektu Hobotnica. V porodnišnici Murska Sobota se je v lanskem letu rodilo 28 prezgodaj rojenih otrok. Hvaležni smo za prvo donacijo hobotnic. Poskrbeli bomo, da tudi v naši porodnišnici hobotnice pridejo v prave roke in našim nedonošenčkom ponudijo varnost in toplino,” so sporočili iz regijske bolnišnice. “K projektu se je pridružila še ena porodnišnica. Murska Sobota, dobrodošla med naše lovke,” pa so sproočile vodje projekta.

Pri projektu lahko pravzaprav ustvarjajo vsi, ki imajo željo pomagati, pravi Tjaša Bevc, vodja projekta. “Od izkušenih kvačkaric, pa do tistih, ki prvič primejo kvačko v roko, ker jih je projekt navdušil. Tisti, ki jim ročne spretnosti ne ležijo najbolje, pa pomagajo tako, da kupijo prejo. Želimo ustvariti čim več hobotnic za nedonošenčke, ki bijejo prvo bitko. Veliko je tudi druženja med mladimi in mladimi po srcu, ki se ob določenih dnevih družijo in skupaj ustvarjajo za boljši jutri.”

Tolažba tudi za starše

In ti majceni novorojenčki so res pravi borci. Tisti, ki se rodijo v 24. tednu nosečnosti, torej 16 tednov prezgodaj, na oddelku intenzivne terapije ostanejo tudi štiri mesece. Starše prezgodnji porod običajno preseneti in niso pripravljeni, da bodo ‒ namesto uživanja prvih skupnih trenutkov ‒ svojega otroka opazovali skozi steklo inkubatorja, ob brnenju potrebnih naprav in prepletu nujnih cevk. In tudi zanje je po odzivih, ki jih dobi Tjaša, pisana hobotnica dobrodošla tolažba. “Starši so presrečni, da njihov otrok v inkubatorju ni sam. Mala tolažba, ker ne morejo biti vedno ob njih, opisuje odzive.