Ostalo

Železniška linija Čakovec – Mursko Središće – Lendava bo vnovič vzpostavljena še letos

Leto 2014 smo si Lendavčani med drugim zapomnili tudi po oživitvi meddržavnega železniškega prometa. Potniški vlak je namreč po dolgih letih vnovič pripeljal v Lendavo iz Čakovca preko Murskega Središća in sicer 20 decembra 2014 ob 11.31 uri. Minule pandemične razmere so železniško povezavo žal prekinile, a se ta vnovič vrača v začetku decembra.
V času pandemije koronavirusa je bila železniška povezava Čakovec – Mursko Središče – Lendava ukinjena in še do danes žal ni bila vnovič vzpostavljena. (Takratni) poslanec Janez Magyar ter Dražen Srpak, župan mesta Mursko Središće sta se lanskega decembra strinjala, da je linijo potrebno vnovič oživeti.

Magyar je Srpaka takrat prosil za pomoč pri vnovični vzpostavitvi omenjene linije. V tem primeru seveda ne gre zgolj za povezavo Lendave z Murskim Središćem, temveč je Lendava preko Murskega Središća na splošno povezana z železniškim sistemom, saj je tukajšnja proga slepi del slovenskega železniškega sistema.

O vnovični vzpostavitvi povezave na zasedanju mestnega sveta v Murskem Središču

Župan mesta Mursko Središće Dražen Srpak je na vprašanje o vnovični vzpostavitvi železniške povezave na zadnjem zasedanju mestnega sveta odgovoril, da se mu zdi ta železniška povezava zelo pomembna predvsem za Lendavo. Med drugim je dejal, da je mestu Lenti (Madžarska), s katero prav tako dobro sodelujejo, predlagal združitev železnic v eno enotno progo med tremi državami. Poudaril je tudi, da je bil glede ponovne uvedbe proge Čakovec – Mursko Središće – Lendava večkrat na sestanku s Hrvaškimi železnicami in da so pogovori obrodili sadove. Vlak se tako v Lendavo vrača 10. decembra letos.

Po razpadu nekdanje bivše države se je železniški potniški promet v Lendavo praktično ustavil. Sosednja Hrvaška, s pomočjo katere smo preko Čakovca bili povezani s preostalimi deli Slovenije,  je potniški promet na tirih takrat ohranila le do Murskega Središča, je pa med državama potekal tovorni promet za takratne potrebe naftne industrije. Še sedaj se lendavski tiri uporabljajo za Zavod blagovnih rezerv Republike Slovenije, a to je bolj izjema kot pravilo. Tiri tako bolj ali manj samevajo.