Ostalo

Pogovor z energetskim svetovalcem Miranom Kreslinom iz Trimlinov: Praktični nasveti za zmanjševanje stroškov ogrevanja

Ogrevanje stanovanjskih prostorov predstavlja velik finančni zalogaj za marsikateri družinski proračun. Stroški ogrevanja so odvisni od vira in cene energenta s katerim pripravljamo toplo vodo za ogrevanje, vrsta kotla ter toplotne zaščite zunanjega ovoja stanovanjske hiše oz. stavbe. Pogovarjali smo se z energetskim svetovalcem Miranom Kreslinom, diplomiranim inženirjem gradbeništva, svetovalcem mreže Ensvet, ki deluje v svojem podjetju Ekoing v Lendavi.
V kolikor si v danem trenutku ne morete privoščiti investicijskih ukrepov, v je nadaljevanju naš sogovornik Miran Kreslin navedel nekaj praktičnih nasvetov, ki bodo prav gotovo znižali stroške ogrevanje z minimalnim finančnim vložkom. Nasveti bodo vsekakor prišli prav, saj se nahajamo že skorajda sredi kurilne sezone. Čeprav temperature še niso globoko pod lediščem, pa vremenska napoved kaže, da bi se to utegnilo že kmalu spremeniti. Ogrevali se bomo bolj, s tem pa bodo rasli tudi stroški.

“Najprej je potrebno preveriti kurilno napravo in dimnik. Pred ogrevalno sezono je potrebno izvesti pregled in meritve delovanja kurilne naprave ter po potrebi izvesti servis, ki jo naj opravi pooblaščeni serviser. Redni čiščenje dimnika je potrebno izvesti vsaj enkrat letno, a v kolikor je energent za pridobivanje toplote les, je čiščenje dimnika potrebno izvesti vsake tri mesece. Z rednim čiščenjem dimnika preprečimo oz. zmanjšamo možnost požara, zagotovimo dobro izgorevanje goriv in zmanjšamo odvajanje emisij v okolje,” je bil konkreten Kreslin.

Grelna telesa – radiatorji so še vedno najpogostejši

Še vedno se najpogosteje grejemo s pomočjo radiatorjev. Tudi te je potrebno čistiti redno. “Umazanija in prah, ki se nabira med rebri lahko zmanjša toplotno moč radiatorja tudi do 30-odstotkov, kar posledično pomeni višje stroške za ogrevanje. Pred in na radiator ne postavljajte ali odlagajte predmetov. S tem boste omogočili ustrezno kroženje zraka in prenos toplote iz grelnega telesa v prostor. Redno kontrolirajte ali so radiatorji enakomerno ogreti po celotni površini. V kolikor opazite, da temu ni tako, je potrebno slednje odzračiti. Zrak v sistemu lahko poveča stroške ogrevanja tudi za 15-odstotkov.”

Efektivnost lahko povečate z reflektorji: “Za radiatorje, ki so vgrajeni na zunanjo steno namestite reflektor (aluminijasta folija na penasti osnovi). S tem boste večji del toplote preusmerili v prostor in tako zmanjšali toplotne izgube skozi zunanjo steno.”

Termostatski ventili? “Njihova namestitev je priporočljiva. Ti omogočajo nastavitev temperature za posamezni prostor in upoštevajo tudi druge notranje vire ogrevanja. Spalne prostore in prostore v katerih v katerih se ne zadržujete pogosto, lahko s pomočjo termostatskih ventilov ogrevate na nižjo temperaturo. Na ta način boste privarčevali do 10-odstotkov toplotne energije.”

Razvod centralnega sistema: “Na cevni razvod centralnega sistema ogrevanja v neogrevanem prostoru namestite toplotno izolacijo – izolacijske cevi. S tem boste zmanjšali toplotne izgube zaradi pretoka medija – vode v ceveh.”

Stavbno pohištvo in prezračevanje

“Preverite zrakotesnost oken in vrat. Kontrolo tesnjenja oken opravite s pomočjo lista papirja. Tega priprite med okensko krilo in okvir. V kolikor ga brez večjega napora uspete izvleči pomeni, da tesnjenje ni ustrezno. Pri starejših oknih in vratih izboljšate zrakotesnost z namestitvijo tesnilnega traku (guma ali pena) po obodu okenskega ali vratnega okvirja. Toplotne izgube skozi okna boste zmanjšali če namestite na notranji strani debelejše zavese in jih v nočnem času zagrnete. K zmanjševanju izgub skozi okna pripomore tudi redno spuščanje rolet v nočnem času oz. takrat ko ne potrebujete dnevne svetlobe. V času sonca dvignite rolete in razgrnite zavese, da zajamete čim več sončne toplote – energije preko sončnih žarkov,” je svetoval Kreslin.

Prezračevanje?

“Tudi v ogrevalni sezoni moramo poskrbeti za zadostno količino svežega zraka. Prezračujte 2-3-krat na dan do 5 minut z odpiranjem oken tako, da ustvarite prepih. V času prezračevanja pa izklopite ogrevanje.”

– Zraven navedeni ukrepov je zelo pomembno, da bivalne prostore ogrevamo na ustrezno temperaturo. Ta bi naj znašala med 20 in 21°C v dnevnem času in 18 do 19°C v nočnem času.

– Dvig temperature ogrevanja za 1°C pomeni povečanje rabe toplotne energije za 6%.