Ostalo

Od torka naprej se bomo zbujali “v minus”

Čeprav je letošnja jesen nadpovprečno topla, o čemer smo sicer že pisali, pa so pred dami nekoliko hladnejši dnevi. Nižje bodo že jutranje temperature, ki se bodo od torka naprej spustile pod ničlo, dnevne pa se, razen za vikend, ne bodo dvignile nad pet stopinj Celzija.
Minuli vikend se je zaključila meteorološka jesen, ki je bila letos med najtoplejšimi v zadnjih 60 letih. September ni bistveno odstopal od običajnih razmer, oktober je bil zelo topel, suh in sončen, november pa prav tako zelo topel, a moker in siv mesec. Obdobje toplega vremena pa se, kot kaže, le zaključuje, saj se bodo že od torka jutranje temperature spustile pod ničlo, dnevne pa petih stopinj ne bodo presegle. Topleje bo le za vikend.

Pred devetimi leti, na današnji dan, je že snežilo!

Višje temperature že povzročajo težave

Temperatura zraka marsikje tudi čez minuli vikend še ni padla pod jesenski temperaturni prag, ki je 5 stopinj Celzija, ki po agrometeorološki definiciji nakazuje konec vegetacijske sezone. Povprečne dnevne temperature zraka so v zadnjih dneh namreč še ostajale med 8 in 9 stopinjami Celzija, a so običajno v zadnji dekadi novembra že pod 5 stopinjami Celzija.

Dolžina vegetacijske sezone se razlikuje med območji, kjer rastline rastejo. “Podatki kažejo, da se dolžina vegetacijske sezone podaljšuje skoraj po vsej Evropi, tudi v Sloveniji, še posebno od sredine devetdesetih let dalje. Projekcije za prihodnost, ugotovljene v nedavno zaključenem projektu kažejo, da se bo dolžina vegetacijske sezone do konca 21. stoletja še podaljšala skladno z dvi­gom temperature. Zgodnejši bo njen začetek spomladi in kasnejši zaključek jeseni. V osrednji Sloveniji bo po zmernem scenariju povečanja izpustov toplogrednih vplivov trajala okoli 255 dni, po pesimističnem scenariju pa več kot 270 dni. Na prvi pogled so te spremembe lahko ugodne, vendar pa lahko močno vplivajo na ekosistem. Daljša vegetacijska doba ogroža nekatere živalske in rastlinske vrste, ki se niso zmožne tako hitro prilagajati spremembam,” so zapisali pri Agenciji RS za okolje.