Ostalo

VIDEO: Peter Podlunšek odletel let sezone

Prve sezone v elitnem razredu ultimativne motošportne serije Red Bull Air Race je konec. Peter Podlunšek je predvčerajšnjim tudi uradno izgubil status novinca, sezona pa se je zanj izšla nad pričakovanji.

Čeprav je Petrovo letalo zaradi modifikacij, ki so produkt slovenskega znanja in kreative, postalo dejansko hitrejše šele v drugi polovici sezone, je novinec v seriji svoj prvi polfinale dosegel že na tekmi v Spielbergu. Sezono je v skladu z napovedjo, da bosta tako on kot letalo nahitrejša konec sezone, Peter Podlunšek zaključil z najboljšim rezultatom sezone. Polfinale v Las Vegasu je sicer odpihnil puščavski vihar, a Prekmurec je kljub težkim razmeram z brezhibnim letenjem iz dirke izločil enega od favoritov za zmago Yoshija Muroyo.

“Današnjo dirko si štejem kot velik uspeh, saj smo se, sicer neuradno, ker je dirka bila tik pred koncem zaradi vetra prekinjena, uvrstili v polfinale. Premagati Yoshija Muroyo v teh pogojih, je bila zame misija nemogoče, a očitno se s čistim, dobro koordiniranim letenjem, da napredovati. Lahko povem, da sem za krog osmih imel pripravljeno še nekoliko drugačno, bolj agresivno taktiko, s katero bi z letom brez napak zmanjšal čas še za kakšno sekundo, vendar so bili pogoji zunaj enostavno pretežki, da bi lahko nadaljevali.” je po pristanku izjavil slovenski as Peter Podlunšek.

“Da smo spravili skupaj takšno sezono, je bilo potrebno veliko dela in predanosti. Prepričan sem, da bo ekipa Peter Podlunšek Racing sezono 2017 zaznamovala z odličnimi rezultati, saj bomo pozimi letalo še nekoliko izboljšali. Vse modifikacije, ki smo jih zrealizirali do sedaj, so se obrestovale, in resnično obžalujem, da danes ni bilo mogoče speljati tekmovanja do konca, saj sta tako letalo kot njegov pilot v odlični formi,” je dodal tehnik ekipe Dax Wanless.

Izjavo pa sta podala tudi taktika ekipe Boštjan Dečman in Mark Travner, enako razočarana nad vetrom in prekinitvijo dirke tik pred koncem prvega kroga. “V tretjem prostem treningu smo imeli plan preizkusiti še nekaj detaljov vstopa v ravnino in vertikalni manever, vendar je trening zaradi vremena odpadel, odpadle pa so tudi kvalifikacije. Vse smo tako stavili na to, da Peter na dirki v prvo odpelje začrtano linijo hkrati, pa ohrani mirne živce, saj je veter povečuje možnost napake. Peter je upošteval navodila, odpeljal taktično in pustil nekaj rezerve za “round of 8″, ki jo je veter žal odpihnil. No, veter je na koncu žal odpihnil tudi krog 14-ih, kar je škoda za tim, ki bi danes zagotovo zabeležil najboljši rezultat sezone.”

Sam finale sezone 2016 sicer ni postregel z velikimi presenečenji, saj je bil letošnji svetovni prvak Matthias Dolderer znan že na predzadnji dirki v Indianapolisu, prav tako si je drugo mesto že zagotovil Matt Hall, ki je s tem ponovil lanskoletni uspeh, tretje mesto pa je pripadlo nedavno preminuli legendi serije Hannesu Archu, ki ga je privatna helikopterska nesreča septembra letos na neopisljivo žalost družine Red Bull Air Race stala življenja.

“Z mojih ramen je šlo toliko teže, kot tehta trofeja.” je povedal novopečeni svetovni prvak Matthias Dolderer, ki je letos stal šestkrat na stopničkah, od tega trikrat na najvišji. Med dogodki, ki so poleg divjih vremenskih razmer še zaznamovali vikend, pa je tudi slovo Nigela Lamba. Britanec, ki je bil zaradi svoje mirnosti in profesionalnosti vzor četi najboljših pilotov na svetu, je prostor v svojem dirkalniku prepustil lanskoletnemu zmagovalcu pokala Challeger Mikaelu Brageotu in se poslovil od dirkaške kariere. Med Challengerji se je naslova pokalnega prvaka razveselil Florian Berger.

Trofeje so letos sicer odšle v Nemčijo, naslednje leto pa – kdo ve: ekipa Peter Podlunšek Racing bo v sezoni 2017 nastopila kot resen tekmec za najvišja mesta. Letalo je hitrejše, pilot je hitrejši, ekipa pa diha z istimi pljuči. Sezona je bila težka, a tudi lepa in izjemno intenzivna, kot se za tako kompleksen šport tudi spodobi.

VIDEO: Peter Podlunšek nastopi med 1:05:00 – 1:10:25