Ostalo

Oktober je mesec požarne varnosti: Ko je usodna vsaka izgubljena sekunda

Mesec oktober je vsako leto mesec požarne varnosti. Gasilci ga obeležujejo predvsem z gasilskimi vajami v in na objektih, občanom pa aktivno prikazujejo osnove gašenja požarov ter jih s tem tudi seznanjajo.
Mesec oktober, mesec požarne varnosti, je vsako leto za gasilce še posebno aktiven mesec v letu, saj v dneh tega meseca gasilci opravijo veliko število vaj, prikazov za krajane, otroke in veliko operativnih aktivnosti. Mesec oktober ima vsako leto osrednjo tematiko oz. geslo.

Projekt “Oktober – mesec požarne varnosti” izvaja Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije in Slovenskim združenjem za požarno varstvo. Letos je tema meseca požarne varnosti (oktober 2019) namenjena požarni varnosti v večstanovanjskih objektih.

Številka 112 je številka za klic v sili, na katero lahko pokličete, če potrebujete pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč, druge reševalne službe ali policijo. Na številko 112 lahko kadarkoli (24 ur na dan, vse dni v letu) brezplačno pokličete v kateri koli državi Evropske unije. Ob klicu na številko 112 se samodejno pridobijo podatki o telefonski številki in kraju kličočega. Poznavanje natančnega mesta nesreče je pomembno, saj reševalnim službam omogoča, da lahko hitreje prispejo na kraj nesreče.

Klice na številko 112 sprejemajo v trinajstih regijskih centrih za obveščanje: v Brežicah, Celju, Kopru, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Postojni, na Ptuju, v Slovenj Gradcu in Trbovljah. Klic se, glede na kraj kličočega, samodejno usmeri v pristojni regijski center za obveščanje.

Na številko 112 ne kličite po nepotrebnem, saj lahko pomoč v tistem trenutku nekdo drug bolj potrebuje. Operaterji se na 90 odstotkov klicev odzovejo povprečno v 5,97 sekunde. V Sloveniji je od 1.2.2015 omogočen eKlic (eCall). To je klic v sili, ki ga lahko ročno sprožijo potniki v vozilu ali pa se sproži samodejno takoj, ko senzorji, vgrajeni v vozilu, zaznajo nesrečo.