Sveže

Odstranjevanje kabin na mejnih prehodih s hrvaško bo opravila tudi Slovenija

Po tem, ko je sosednja Hrvaška vstopila v Evropsko unijo, se je mejni nadzor, kar se našega območja tiče, izvajal le na mejnem prehodu Petišovci, mejni objekti v Murskem Središću pa so od takrat praktično mrtvi in so bili pred okrog dvema tednoma odstranjeni. Druga faza predvideva tudi odstranitev nadstreškov. Mejne objekte pa je začela umikati tudi naša država.
“Odstranjevanje kabin poteka z namenom, da povečamo pretočnost prometa in zagotovimo čim večjo varnost v prometu,” je poudarila državna sekretarka Helga Dobrin. Prvi mejni objekti so bili odstranjeni na mejnem prehodu Dragonja, kjer je omenjena predstavila dosedanje aktivnosti za boljšo pretočnost prometa na območjih nekdanjih mejnih prehodov na slovensko-hrvaški meji.

Skupna vrednost odstranitve mejnih objektov na mejnem prehodu Dragonja je znašala okoli 130.000 evrov. Z odstranjevanjem kabin in ureditvijo cestne infrastrukture na nekdanjih mejnih prehodih s Hrvaško bomo nadaljevali tudi v prihodnje skladno s proračunskimi sredstvi, ki nam bodo na voljo. “V ta namen bomo z MZI podpisali sporazum o sodelovanju,” je še dejala državna sekretarka Helga Dobrin.

Spomnimo: 1. januarja letos je Hrvaška vstopila v schengensko območje, ob tem je slovenska policija prenehala izvajati sistematičen nadzor meje in mejno kontrolo na vseh mejnih prehodih s Hrvaško. Na vseh nekdanjih mejnih prehodih je bil najprej vzpostavljen začasni prometni režim, v kasnejši fazi pa bo uveljavljen tudi stalni prometni režim.

Leta 2025 bo izvedena evalvacija in ocena potreb za nadaljnjo uporabo preostale infrastrukture (objekti, nadstrešnice), kot je predvideno v Strategiji policije o njihovem delu po vstopu Hrvaške v schengensko območje.