Ostalo

Območje Pomurja: Med izvajanjem poostrenih aktivnosti ugotovljenih 84 kršitev neuporabe varnostnih pasov

Med 6. in 12. marcem 2023 je potekala preventivna akcija Varnostni pas varuje vas. V tem času so policisti še bolj pogosto preverjali, ali so potniki v vozilih pripeti.
Med 6. in 12. marcem 2023 so potekale aktivnosti v sklopu preventivne akcije “Varnostni pas – varuje vas,” za večjo uporabo varnostnih pasov in ustreznih zadrževalnih sistemov med vožnjo. Glavni cilj akcije je povečati uporabo varnostnega pasu tako pri voznikih kot ostalih sopotnikih in zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Varnostni pas je namreč še vedno najpomembnejša varnostna naprava v vozilu, s katero lahko v veliko primerih preprečimo najhujše posledice.

Pomurje

“V okviru izvajanja teh aktivnosti smo v omenjenem obdobju pomurski policisti ugotovili 84 kršitev neuporabe varnostnega pasu, 45 kršitev zaradi uporabe mobitela med vožnjo in 27 kršitev vožnje pod vplivom alkohola. Policisti pozivamo, da se v vozilu pripnete vedno in brez izgovorov. In to na vsaki, tudi najkrajši poti,” je sporočila Suzana Rauš iz PU Murska Sobota.

Slovenija

Med preventivno akcijo so policisti po državi ugotovili skupno 2.050 kršitev neuporabe varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov za otroke, od tega so v 391 primerih izrekli zgolj opozorilo. Še vedno je največ kršitev neuporabe varnostnih pasov na sprednjih sedežih, in sicer je bilo od 2.050 takih kar 1.775 kršitev. Zaskrbljujoče pa je tudi dejstvo, da so policisti ugotovili 67 kršitev neuporabe zadrževalnih sistemov pri otrocih.