Ostalo

Pomlad je zagotovo tukaj: V pokrajino ob Muri se vračajo prve štorklje. Gnezdo v Dolgi vasi že zasedeno

Po letošnji izjemno topli in neobičajni zimi, se obdobje toplejših dni nadaljuje. Po gozdovih in v vinogradih se že razlega ptičje petje, izpod ruše so že mesec dni nazaj pokukali prvi zvončki in trobentice, letos so krajani v Dolgi vasi opazili že prvo štorkljo, ki je gnezdo zasedla nekoliko pozneje kot lani, tokrat 15. marca.
Ljudje zelo dobro opazujemo svojo okolico in kaj hitro opazimo spremembe, še posebej če te v nas zbujajo pozitivna čustva. Najprej nas po navadi presenetijo zgodnje cvetice in petje ptic, ki smo jih še slabe tri tedne prej opazovali na naših krmilnicah. Vendar pravijo, da se pomlad prebudi, ko se vrnejo prve ptice selivke. Prav zato vam z veseljem sporočamo – pomlad prihaja!

Običajno se prve štorklje vrnejo v Pomurje in Slovenijo v sredini marca, zadnje v drugi polovici aprila. Vračajo se posamezno, torej vsaka sama odloči, kdaj se bo vrnila. V Pomurju naj bi bilo med 40 in 50 gnezdečih parov štorkelj, v Sloveniji okoli 250. Ne drži pa, da se praviloma prvi vrne samec in pripravi gnezdo za družico. Tisti, ki prej pride, začne pripravljati gnezdo. Samica običajno znese po štiri jajca, mladiči rastejo vse do avgusta. Potem se že morajo morajo učiti leteti, saj jih konec avgusta ali na začetku septembra čaka dolga pot v toplo Afriko, ker prezimijo.

Število štorkelj je v Pomurju sicer nekoliko upadalo, povečevalo pa se je na drugih koncih, na primer na Dolenjskem. Pred leti so ponekod učenci po osnovnih šolah popisali štorklje in njihova gnezda. Bela štorklja je zavarovana živalska vrsta, ki se domov običajno vrne sredi marca, v Pomurju pa je to še vedno pomemben dogodek, saj o njihovem prihodu ljudje že leta poročajo nam, lokalnim medijem, ki novico seveda z veseljem objavimo!

“Vsako leto vse več štorkelj ostane blizu gnezdišču. Selitve v Afriko niso več tako pogoste, saj štorklje že dlje časa prezimijo v Španiji ali na Sredozemski obali. To pa je verjetno posledica milih zim zadnjih 20 let. Že sicer pa je vsako leto vse več podatkov, da štorklje prezimijo v Sloveniji. Slednje s temperaturami nimajo težav, težava nastane le, ko snežna odeja prekrije zemljo in ne morejo najti hrane. V bližini naselij jih takrat krmijo domačini. Ptice selivke se selijo zaradi hrane. Zanimivo je, da so čaplje denimo že pogruntale, da lahko tukaj prezimijo. Ko je vse zasneženo, hrano iščejo v vodi, štorklja pa tega izgleda še ne ve,” je za naš spletni medij dejal Željko Šalamun, naravovarstveni nadzornik v NRIM in varstveni ornitolog pri Društvu za opazovanje ptic Slovenije (DOPPS).