Ostalo

Nova stoletnica v pokrajini ob Muri: Barbara Žerdin iz Velike Polane

Četrti dan novega leta v torek, 4. januarja 2022 se je v tamkajšnjo župnijsko kroniko zapisal datum, ko je Barbara Žerdin doma iz Velike Polane na svojem domu med svojimi najdražjimi praznovala častitljivih 100 let življenja.
Pa jo imamo, novo stoletnico v pokrajini ob Muri namreč. Vesela ter polna upanja in radosti se je že dlje časa veselila dneva, ko bo praznovala svoj okrogli 100. rojstni dan. Njeni svojci so ji za častitljiv osebni praznik pripravili nepozabno praznovanje. Barbara Žerdin je na svet prijokala 4. januarja leta 1922 v kmečki družini. Imela je dve sestri in tri brate, danes, na jesen življenja, pa jo obdaja 16 nečakov in kar 23 pranečakov.

Življenje je tako naneslo, da Barbara življenjskega sopotnika ni imela. Kot deklica je že na vse zgodaj spoznala trdo kmečko življenje, saj je med letnimi počitnicami hodila past krave na Goričko, natančneje v Sebeborce in tudi pomagat družini v Turnišče. Ker je oče umrl mlad, so otroci bili primorani zgodaj poprijeti za delo na kmetiji, česar se Barbara, kljub letom, še zelo dobro spominja.

Tudi na sezonsko delo je bilo potrebno iti, da je bilo življenje nekoliko lažje. Večkrat je sezonska dela opravljala v Slavoniji, natančneje v Mirkovcu na Hrvaškem, od koder jo je pot ponesla v Avstrijo ter naprej, kot mnoge Slovence v Kanado. Čez čas se je vrnila nazaj v svoj rojstni kraj in si s prihranki zgradila skromen dom, kje sedaj, na jesen svojega življenja, uživa sadove minulega dela. Vse življenje je imela rada rože. V domači župnijski cerkvi Srca Jezusovega v Veliki Polani je krasila oltarje, bila je tudi članica rože živega rožnega venca.

Pred leti, ko je še bila nekoliko bolj pri močeh, je rada hodila k maši v domačo župnijsko cerkev, kakor tudi v Dom Danijela Halasa v Veliki Polani. Rada se je družila s sorodniki in sosedi, še najbolj pa je bila vesela obiskov nečakov in pranečakov. Njen življenjski moto je “Jej malo in zdravo ter domače. Veseli se življenja, bodi zadovoljen z majhnim. Odpusti vsem, ki ti storijo kaj žalega, da lahko lepše živiš.”

Povedala je, da se ob svojem stotem rojstnem dnevu dobro počuti ter, da ima rada ima življenje, ki ji je bilo dano. Za Barbaro Žerdin na jesen življenja skrbijo njeni najdražji in ji vedeno priskočijo na pomoč, predvsem nečak Emil z družino in nečakinja Elizabeta. Rada se spominja romanj po Sloveniji, predvsem pa ima lepe spomine na romanje na Ptujsko Goro. Po tem, ko je na slavnostni torti upihnila 100. svečko, je od veselja zavriskala in skupaj s svojimi najdražjimi so zapeli pesem “Kolikor kapljic, toliko let” in še nekaj Marijinih pesmi.

Zdravje ji še kar dobro služi, pri hoji si pomaga s palico. Poleti je najraje na svežem zraku in soncu. Ob njenem 100. rojstnem dnevu so jo obiskali predstavniki Občine Velika Polana in ji voščili še na mnoga zdrava leta in, da bi se drugo leto spet srečali. Podarili so ji šopek cvetja in priložnostno darilo. V večernih urah na njen rojstni dan je župnik Boris Tibaut daroval sveto mašo v domači župnijski cerkvi za njen 100. rojstni dan in skupaj s svojimi najdražjimi se je slavljenka udeležila svete maše. Vse dobro ji je zaželel tudi tamkajšnji župnik.