Ostalo

Nov zakon o navijačih izkusili trije lendavski navijači. Kaj se je sploh dogajalo po tekmi v Martjancih?

V nedeljo, 20. marca popoldan se je v Martjancih, na tamkajšnjem nogometnem igrišču NK Čarda, odvilo 15. kolo 3. slovenske nogometne lige -Vzhod. A tokrat ne bomo pisali o nogometnem srečanju temveč o incidentu, ki se je zgodil takoj po srečanju obeh ekip. Epilog? Trije lendavski navijači prvi izkusili nov zakon o navijačih, padale so tudi globe. Pa se je res vse zgodilo tako, kot je včeraj pisalo recimo v tedniku Vestnik?
Po tem, ko je glavni sodnik Goran Mijatović na tisti sončen dan še zadnjič zapiskal, se je srečanje med ekipo Nafte 1903 iz Lendave in domačo ekipo Čarda končalo z remijem. Kot je moč prebrati na spletni strani MNZ Murska Sobota, ki je tudi organizator tekmovanja v 3. SNL -Vzhod so “se navijači gostujoče ekipe NAFTA 1903 napotili preko igrišča proti garderobam. Ko so prišli v neposredno bližino garderob so do njih pristopili domači varnostniki in je pri tem prišlo do večjega prerivanja in tudi pretepanja.”

Pretepanje ni dovoljeno, žaljenje na nacionalni osnovi in pozivi k poboju pa so?

Seveda so pri MNZ Murska Sobota napisali le delno resnico. Namreč, ko je srečanja bilo že konec in se je večina obiskovalcev odpravljala vsak v svojo smer domov, pa so se mirno in brez posebnosti domov odpravljali tudi lendavski navijači -Gorgone, je ekipa petih ali šestih vinjenih mladih, starih okrog 20-23 let iz okolice Murske Sobote, morda celo iz Martjancev, ki se je zbrala v začetku drugega polčasa, pričela z vpitjem slabšalnic, žalila lendavske navijače na nacionalistični osnovi in več kot očitno načrtno provocirala. Pri tem seveda velja omeniti tudi, da so slednji pozivali k poboju Madžarov.

In takrat se je začelo. Lendavski navijači Gorgone so se podali čez igrišče do druge strani, v smeri slačilnic in ko so omenjeni bili že praktično na drugi strani, se je vpletla še policija in za umiritev pretepa uporabila tudi tonfo, plinski razpršilec in psa. Na pomoč so poklicali tudi okrepitve in enega navijača, mladoletnika, tudi prijeli. Najbolj ga je skupil vodja varnosti, ki je bil v predel nosu tudi telesno poškodovan.

Kaj pravijo pri policiji?

“Nekaj minut  po končani tekmi so policisti zaznali, da je skupina gostujočih navijčev preko ograje + skočila na igrišče in se napotila proti skupini domačih navijačev. Ob robu igrišča jih je poskušal zadržati reditelj, katerega je skupina navijačev napadla in ga telesno poškodovala.”“Policisti zbirajo obvestila zaradi suma storitve večih prekrškov (Zakona o varstvu javnega reda in miru, Zakona o javnih zbiranjih, Zakona o omejevanju porabe alkohola) in in suma storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo zoper več oseb.”

Pridržali le lendavske navijače, skupina petih ali šestih mladih srečanje zapustila brez težav, vključno z nekaterimi iz publike, ki so vabili k spopadu

A je seveda je pri tem najbolj zanimivo, da so kaznovali le tri lendavske navijače (enega pridržali), tisti, ki pa so celotno zadevo zakuhali, vzklikali žaljivke na nacionalni osnovi in pozivali k poboju pa so kraj dogodka mirno zapustili. Res je, da je pretep bil popolnoma nepotreben, a je tudi res, da bi policija bila primorana ukrepati že ob vzklikih -pa so srečanje raje mirno spremljali z roba igrišča. Tako bi sicer lahko ukrepali tudi reditelji.

Epilog?

En prijet Lendavčan, mladoletnik in druga dva, so za obdobje enega leta prejeli prepoved udeležbe na športnih prireditvah, kot določa 62. člen Zakona o nalogah in pooblastilih policije, preiskovalni sodnik pa je to tudi potrdil. “Ob ugotovljenem neupoštevanju ukrepa se osebi odredi, da prireditev zapusti, ob neupoštevanju te odredbe pa se jo lahko pridrži – za kršitev prepovedi udeležbe je predpisana globa od 300 do 800 eurov. Osebi, ki najmanj dva krat krši ukrep prepovedi udeležbe na športni prireditvi lahko preiskovalni sodnik na predlog policije odredi javljanje na območni policijski postaji ob začetku določenih športnih prireditvah,” so sporočili iz PU Murska Sobota.