Sveže

Nov most čez reko Muro: Slovenija se na namero Hrvaške še ni odzvala, med tem pri sosedih že potekajo pogovori na državni ravni

Kot smo že poročali, namerava sosednja Hrvaška zgraditi nov most čez reko Muro v Petišovcih oz. Murskem Središću, s pomočjo katerega bi tovorni promet ki sedaj zelo obremenjuje Mursko Središće -mesečno čez mesto pelje tudi do 18.000 tovornih vozil, preusmerili na novo (bodočo) obvoznico. Med tem, ko pri sosedih pogovori potekajo na državni ravni -teh se na vabilo udeležuje tudi lendavski župan Magyar, pa se slovenska stran na idejo o določitvi stične točke v Petišovcih (zaenkrat) še ni odzvala.
Po sobotnem sestanku v Murskem Središču na tamkajšnji Občini, katerega se je poleg hrvaškega ministra zunanjih in evropskih zadev Gordana Grlića Radmana, hrvaškega ministra za gospodarstvo, podjetništvo in obrt Darka Horvata ter župana občine Mursko Središće Dražena Srpaka, udeležil tudi lendavski župan Janez Magyar, se je tokrat nov sestanek na isto tematiko odvil na nekoliko višjem nivoju in sicer v prostorih hrvaškega ministrstva za zunanje in evropske zadeve, katerega je vodil dr. Gordan Grlić Radman, minister omenjenega ministrstva.

Sestanka se je tudi tokrat udeležil hrvaški minister za gospodarstvo, podjetništvo in obrt Darko Horvat, župan Občine Mursko Središće in po novem tudi poslanec v hrvaškem Saboru, Dražen Srpak, predstavniki tamkajšnjega ministrstva morja, prometa in infrastrukture, predstavniki tamkajšnjega ministrstva za gradbeništvo, ministrstva za zaščito okolja, direktor podjetja Hrvaške ceste Josip Škorić, načelnik sektorja mejne policije Republike Hrvaške, ožji predstavniki tamkajšnjega ministrstva zunanjih in evropskih zadev ter župan Občine Lendava, Janez Magyar.

“Glede na vse prisotne udeležence je bilo jasno, da gre za pomemben projekt, da gre za projekt katerega je podprla hrvaška Vlada in da se projekt premika,” so sporočili iz Občine Mursko Središće. Kot so še sporočili, je hrvaško ministrstvo morja, prometa in infrastrukture o predmetni zadevi že govorilo s slovensko Vlado ter da so sosedi že prosili za termin za nov sestanek, a odziva iz slovenske strani še ni. Zadevo so tako predali ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Tako Slovenija kakor Hrvaška se namreč morata dogovoriti o skupni stični točki, kje bi most prečkal reko Muro in prešel na slovenski teritorij.

Kot je dejal predstavnik podjetja Hrvaške ceste je dogovor o skupni stični točki najpomembnejši element projekta, brez katerega se le-tega ne bo dalo izpeljati. “To je temelj za vse nadaljnje korake,” je še dejal Josip Škorić. Takoj po tem, ko bo skupna stična točka določena, bo potrebno izvesti presojo vplivov na okolje, kar se bo najbrž zgodilo na obeh straneh meje, za tem sledi projektiranje, odkup zemljišč, pravne zadeve in podobno. Kot je dejal minister za gospodarstvo, podjetništvo in obrt Darko Horvat, gre za strateški projekt in projekt širšega značaja, “saj bosta s tem povezani dve avtocesti, kar bo ugodno vplivalo na razbremenitev prometnic tovornega prometa.”

Župan Občine Mursko Središće in poslanec v tamkajšnjem Saboru, se je na koncu zahvalil vsem prisotnim, še posebno županu Občine Lendava, Janezu Magyarju, saj se zaveda, da bo tudi Občina Lendava morala precej spremeniti občinski podrobni prostorski načrt, predvsem območja v Petišovcih.