Ostalo

Nekdanji ravnateljici DOŠ Dobrovnik madžarsko državno odlikovanje “Zlati križ”

Vlada je na včerajšnji redni seji sprejela pozitivno mnenje k podelitvi madžarskega državnega odlikovanja “Zlati križ za zasluge” slovenski državljanki Katarini Kovač in ga posredovala Uradu predsednika Republike Slovenije.

Veleposlaništvo Madžarske v Ljubljani je Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije posredovalo noto, v kateri je zaprosilo za soglasje slovenskih oblasti k podelitvi madžarskega državnega odlikovanja “Zlati križ za zasluge” slovenski državljanki Katarini Kovač iz Dobrovnika.

Veleposlaništvo v navedeni noti pojasnjuje, da želi Vlada Madžarske z državnim odlikovanjem Katarini Kovač, sicer nekdanji ravnateljici dvojezične Osnovne šole Dobrovnik, izraziti zahvalo za njen prispevek pri ohranjanju kulture in nacionalne identitete madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji.

Zlati križ za zasluge je najvišje odlikovanje v tretjem redu državnih odlikovanj Madžarske, ki ga podeljuje predsednik Madžarske madžarskim ali tujim državljanom za njihove zasluge madžarskemu narodu. Red, ki je bil ustanovljen leta 1991, ima tri stopnje: zlati križ, srebrni in bronasti križ.