Ostalo

Najboljši prekmurski špricer prihaja iz Kuzme!

Društvo vinogradnikov Goričko in Javna služba za kmetijsko svetovanje sta pripravila že 11. ocenjevanje prekmurskih špricerjev, ki je potekalo v Vinogradniškem centru Goričko v Ivanovcih. Kar se tiče vin iz Lendave, je na prvem mestu špricer z vinom Boruta Smeja iz Hotize.
“Tü točimo prekmurski špricer je akcija, ki ima cilj promocijo vin iz Prekmurja v gostinskih lokalih. Posebne zunanje oznake se podeljujejo gostincem na podlagi pravilnika in vloge na Odbor prekmurski špricer. Oznake smo začeli podeljevati 11.11.2008. Trenutno je v Prekmurju označenih 100 lokalov. Lahko trdimo, da je poleg piva, »špricer« med nizko alkoholnimi pijačami najbolj razširjena pijača v Prekmurju,” je pojasnil predsednik komisije za ocenjevanje Ernest Novak iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota.

Petčlanska komisija, ki so jo sestavljali Ernest Novak iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota kot predstavnik stroke, Štefan Železen kot predstavnik potrošnikov, Marjan Marič kot predstavnik gostincev, Vlado Smodiš kot predstavnik turističnih kmetij in Ladislav Gjörek kot predstavnik vinogradniških društev Prekmurja, je ocenjevalo 35 vzorcev vin, ki zalagajo 97 lokalov v Prekmurju. Komisija je poleg barve in okusa ocenjevala tudi muziranje oziroma sproščanje mehurčkov.

Na prvem mestu je pristal vinar Alojz Marič iz Kuzme, ki z vinom zalaga gostilno Gaberšek. Na drugem mestu Vlado Smodiš iz Puconcev, špricer z vinom slednjega pa je moč dobiti v njihovi turistični kmetiji Smodiš. Tretje mesto je zasedel Drago Šinkec iz Moravskih Toplic, ki z vinom zalaga gostišče Oaza. Četrti je Janez Grabar, špricer z vinom katerega je moč dobiti v podjetju Perunika d.o.o., v Turistični kmetiji Lovrenčec v Tešanovcih ter v gostiščih Erike Horvat in VC Goričko – Viničarija. Na petem mestu je pristal Milan Horvat, ki z vinom zalaga okrepčevalnico Na “Cerkvenem bregu” iz Bodoncev. Šesti je bil Viktor Šiftar iz Murske Sobote, ki s svojim vinom zalaga okrepčevalnico “Kaja” iz Murske Sobote ter Terme Vivat, na sedmem mestu pa je pristal Janez Erniša, katerega špricer lahko poizkusite v njegovem vinotoču na Suhem vrhu 103.

Na območju občine Lendava točijo najboljši špricer v naslednjih lokalih: Ribiški dom Lendava, Bar Lastoria Hotiza, Dnevni Bar Jakšič Adela Kapca, in na razglednem stolpu Vinarium. Omenjenelokale z vinom zalaga Borut Smej iz Hotize (4,13 točk), ki je -kar se lendavskega območja tiče, pristal na prvem mestu. Takoj za njim je Vinogradništvo Varga (4,10 točk) in kot tretji prvak leta 2018, Darko Kelenc iz Dolgovaških goric (3,90 točk). Odstopanja so bila torej izjemno majhna. 

“Letošnja vina so morda malo premočna. Ljudje se več ne odločajo za sortna temveč buteljčna vina in potem gre to vse za špricer, kar ima svoje pluse, pa tudi svoje minuse. Vina iz lendavskega konca, razen Kelenca, imajo nekoliko preveč sladkorja, saj to njihovim strankam najbrž ustreza in so vina zaradi tega na meji pol suhega. Sladkor bi bilo potrebno znižati za polovico, kislino pa nekoliko dvigniti,” je še dejal Ernest Novak.