Ostalo

Murska Sobota: Mlado drevo japonske češnje ob Expanu

Drevored japonskih češenj ob Expanu v Murski Soboti, ki je bil zasajen točno pred enim letom, je bogatejši za dodatno mlado drevo sakure. Mestna občina Murska Sobota se je s sajenjem japonske češnje pridružila vseslovenski akciji Čebelarske zveze Slovenije “Dan sajenja medovitih rastlin.”
Drevored je bil zasajen na pobudo veleposlaništva Japonske v spomin na olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu 2020 ter 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo. Drevesa so darilo občankam in občanom Jukija in Keiko Mori, lastnika podjetja ZARIA, velikih prijateljev Murske Sobote, ki je za Tokijem postala njun drugi dom.

Simboličnega dogodka sajenja mladega drevesa so se poleg župana Damjana Anželja in podžupana Timija Gomboca udeležili še ministrica za kmetijstvo Irena Šinko, minister za kohezijo Aleksander Jevšek, poslanec Tine Novak, veleposlanik Japonske Hiromichi Matsushima, veleposlanik RS na Slovaškem Stanislav Raščan ter številni prijatelji in poslovni partnerji zakoncev Mori iz Slovenije in Japonske. Ob tem se jima je župan zahvalil za njun dragocen prispevek k povezovanju naših držav ter pomoč slovenskim podjetnikom.

S projektom sajenja japonskih češenj v Sloveniji na veleposlaništvu Japonske spodbujajo raznoliko naravno okolje, slovenskim državljanom pa želijo omogočiti, da vsako pomlad uživajo v cvetovih japonskih češenj, ki so njihov zaščitni znak ter postaviti temelje za poglabljanje prijateljskih odnosov med Japonsko in Slovenijo.

Mestna občina Murska Sobota se je z omenjenim sajenjem japonske češnje pridružila vseslovenski akciji Čebelarske zveze Slovenije “Dan sajenja medovitih rastlin.” Čebelarsko zvezo Slovenije je zastopal predsednik Čebelarske zveze Pomurja Štefan Šemen.