Sveže

Nagrade OZS: Prekmurka najstarejša obrtnica leta

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je na sinočnji slovesnosti podelila prestižni priznanji Obrtnik in Podjetnik leta 2022. Obrtnik leta je postal Leon Kranjc iz Logatca, podjetnik leta 2022 pa Ivan Cajzek iz Rogaške Slatine. Najstarejša obrtnica leta 2022 je 76-letna frizerka Margit Grah iz Prekmurja.
Častni govorec na slovesnosti je bil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, ki je med drugim poudaril: “V težkih časih je potrebna vztrajnost. Svetovno gospodarstvo prestaja največjo preizkušnjo v zadnjih desetletjih. Tisti, ki v teh časih zmorete inovativnost in podjetnost, boste zagotovo ključni nosilci gospodarskega razvoja naše države. Na ministrstvu se zavedamo, da je vsako podjetje pomemben člen gospodarske stabilnosti. Mala in srednja velika podjetja ustvarite 65 odstotkov vseh prihodkov in to z lastnim znanjem in izkušnjami. Zaposlujete skoraj 70 odstotkov vseh zaposlenih. Zaradi vašega doprinosa so rezultati države tako dobri kot so. Dokazali ste, da vam tudi še tako težke situacije ne pridejo do živega. S skupnimi pogovori nam bo uspelo, da bo naše gospodarstvo uspešno.”

Predsednik OZS Blaž Cvar je v govoru med drugim izpostavil odličnost nominirancev in tudi energetsko problematiko. “Vlada je pred dvema dnevoma sprejela zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki pa žal ni takšen, kot smo pričakovali. V OZS smo vztrajali, da bi se za mala in srednje velika podjetja uvedlo cenovno kapico do 200 evrov za megavat. O tem smo se včeraj v okviru strateškega sveta pogovarjali tudi z ministrom Hanom. Strinjali smo se, da zakon potrebuje popravke, in sicer bi to uredili z amandmaji. Bolj kot subvencije, pa si obrtniki in podjetniki želite takšno ceno električne energije, ki je primerljiva cenam v tistih državah, s katerimi konkuriramo na trgu. Če bomo imeli denimo trikrat višje cene kot jih imajo podjetja v Nemčiji, ki je naša najpomembnejša gospodarska partnerica, ne bomo konkurenčni,” je dejal Cvar, ki je prepričan, da bodo obrtniki in podjetniki tudi iz te krize izšli kot zmagovalci.

Častni član zbornice je postal nekdanji predsednik OZS Branko Meh, ki je bil na čelu zbornice devet let. Meh se je ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so mu v njegovem mandatu pomagali soustvarjati boljše pogoje in zakonodajo za obrtnike in podjetnike. Podjetnik leta 2022 je postal Ivan Cajzek iz Rogaške Slatine, ki je direktor in lastnik družinskega podjetja GIC GRADNJE, ki v gradbeni dejavnosti uspešno posluje že več kot 32 let, obrtnik leta 2022 pa je postal Leon Kranjc iz Logatca, ki vodi podjetje Klin d. o. o. iz Logatca s 30-letno tradicijo.

FOTO: OZS

Najstarejša obrtnica leta 76-letna frizerka iz Svetega Jurija na Goričkem

Najstarejša obrtnica leta 2022 je 76-letna Margit Grah, ki je pričela dejavnost frizerstva opravljati leta 1976, ko jo je prevzela od svojega očeta. V frizerstvo je vpeta že od otroštva, saj je bil salon njenega očeta eden prvih frizerskih salonov v Rogašovcih in bližnji okolici. Po končani frizerski šoli v Celju, opravljenem vajeništvu in pomočniškem stažu, je delala pri očetu in tako skrbela v salonu za žensko striženje, oče pa za moško striženje ter britje. Najstarejša obrtnica leta letos beleži kar 55 let delovanja v obrti. Margit Grah je še vedno zelo aktivna tudi kot članica Območne obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota.

FOTO: OZS