Sveže

FOTO: V čitalnici lendavske knjižnice predstavili že 24. revijo Lindua

V čitalnici Lendavske knjižnice so včerajšnji pozni popoldan predstavili 24. številko multikulturno strokovno-družboslovno-literatnoumetnostne revije Lindua. Prva številka je izšla leta 2007, temelji revije pa so bili zasnovani in postavljeni na vrednotah in multikulturnosti našega kraja, Lendave, na katerega je tudi vezana tematika revije, ki izhaja v slovenskem in madžarskem jeziku.
“Revija v svojem izhodiščnem konceptu prispeva k kritični obravnavi temeljnih družbenih ter aktualnih tem in zato ponuja priložnost avtorjem naslavljati ključne teme, vezane na družbeni razvoj ter zgodovino Lendave, zajema članke domačih avtorjev ter avtorjev, ki se ukvarjajo s tematikami, vezanimi na območje Lendave, v slovenskem in madžarskem jeziku. Želimo, da revija odseva utrip našega kraja in dá možnost domačim strokovnjakom in ustvarjalcem, da zabeležijo dogajanje okrog nas,” je uvodoma zapisala urednica revije, Ines Varga.

Novo številko revije je včeraj predstavil del uredniškega odbora in sicer Ines Varga, Gabriela Zver ter Lajos Bence. Kot je bilo moč slišati, za revijo vsako leto dobijo malo materiala in, da s težavo privabljajo avtorje. Uredniški odbor si želi več samoiniciativnosti. Med drugim velja omeniti, da je letošnje leto izšlo znatno manj izvodov kot minula leta, saj so, kar se financ tiče, bili uspešni zgolj na razpisu Občine Lendava. V prihodnosti si želijo, da bi avtorje za njihove prispevke lahko finančno nagradili, a se zavedajo, da je pot do tja dolga.

“V teh letih je bilo v reviji objavljenih več odličnih prispevkov, zato bi bilo škoda, da bi šli v pozabo. Vse številke revije Lindua so v digitalni obliki dostopne na spletni strani Knjižnice – Kulturnega centra Lendava (www.kl-kl.si/lindua), ki je od leta 2010 izdajateljica revije,” so še dejali. Revija ima 100 strani, svoje prispevke pa je zadnjo oddalo 19 avtorjev. Revija je sicer razdeljena na Uvodnik, osebnosti, eseji, študije, kritike, književnost (poezija in proza), recenzije ter zanimivosti. Revija je med drugim obogatena z nekaj fotografijami Foto-video kluba Lendava.

Predstavitev je popestrila mala vokalna skupina Lindua.