Ostalo

Nafta Petrochem: Najugodnejši ponudnik od nakupa odstopil

Do sedaj so bili pogovori o prodaji tovarniških objektov nekdaj velike Naftine petrokemije neuspešni, od pogovorov o nakupu pa je pred nekaj dnevi odstopil še najugodnejši ponudnik. Silvo Zorec, stečajni upravitelj naj bi sedaj pogovore vodil s podjetjem iz Borovnice.
Čeprav je stečajni upravitelj podjetja Nafta Petrochem Silvo Zorec še letošnjega marca upal na ugoden izid prodaje tovarniških objektov, so se načrti tokrat precej spremenili, saj je od nakupa odstopil najugodnejši ponudnik. To torej pomeni, da bodo tovarniške objekte morali prodajati še petič. Sam sicer še ni najbolje prepričan, ali bo šlo za dražbo ali ponovno zbiranje ponudb, bo pa tovarniške objekte tako ali drugače potrebno prodati.

Zadnje prodaje so se udeležili trije ponudniki

Pogajanj o prodaji so se na zadnje udeležili trije ponudniki, o čemer smo poročali že marca. Po neuspeli javni dražbi septembra 2015, na kateri se je premoženje prodajalo kot celota po izklicni neto ceni 12,5 milijona evrov, je potem bilo decembra objavljeno nezavezujoče zbiranje ponudb. Do sedaj je bilo v stečajnem postopku vnovčeno premoženje v višini 6,8 milijona evrov, upnikom pa je stečajni upravitelj izplačal 5,3 milijona evrov.

Interesenti za nakup so takrat večinoma strmeli k demontaži tovarniških oz. proizvodnih objektov ter preselitev na drugo lokacijo. Ideje o ponovnem zagonu podjetja v Lendavi ni imel noben od interesentov.

Bi tovarniške objekte lahko kupilo slovensko podjetje

Neuradno naj bi se s tovarniškimi objekti Nafte Petrochem spogledovalo slovensko podjetje, neuradno naj bi bilo iz Borovnice. Ukvarjalo naj bi se s proizvodnjo različnih smol in fenolnih mas, po nekajminutnem iskanju po spletu, bi to lahko bilo podjetje Fenolit.