Ostalo

Čezmejni gospodarski forumu podjetnikov v sosednjem Lentiju

Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, dr. Aleksander Jevšek se je včeraj udeležil čezmejnega gospodarskega foruma podjetnikov v Lentiju na Madžarskem, kjer se je srečal tudi z madžarskim kolegom Tiborjem Navracsicsem. Na dogodku je med drugim spomnil na čezmejne evropske programe, pomembne za sodelovanje in povezovanje držav.
Prek 40 slovenskih in madžarskih gospodarstvenikov se je na včerajšnjem madžarsko-slovenskem poslovnem forumu v Lentiju (Madžarska) seznanilo s stanjem in aktualnimi gibanji v slovenskem poslovnem okolju s poudarki na industrijah in dejavnostih, ki jih Gospodarska zbornica Slovenije ocenjuje in predlaga kot perspektivne za krepitev poslovnega sodelovanja med državama oziroma regijama Pomurje in Zala.

Gospodarstveniki so v drugem delu poslovnega foruma opravili številne medsebojne razgovore in izmenjali predloge in ponudbe za pridobitev novih poslov in kooperacij.

“Današnji dogodek je priložnost, da se utrdijo in morda vzpostavijo nove vezi na čezmejnem območju,” je v uvodnem nagovoru poudaril minister Jevšek. Spomnil je, da to območje pokriva več evropskih programov, čezmejni program Slovenija -Madžarska ter dva transnacionalna programa Interreg Danube in Interreg Central Europe, ki ponujajo številne priložnosti za medsebojno sodelovanje in povezovanje.

Nove priložnosti za podjetja prinaša tudi novo obdobje izvajanja evropske kohezijske politike, je poudaril minister Jevšek: “V programih Interreg so za podjetja najbolj zanimiva prednostna področja digitalizacija, inovacija, zeleni prehod, pametna družba in dobro upravljanje. Ta področja ponujajo podjetnikom orodja za navezovanje poslovnih stikov, skupen razvoj projektnih idej ter prehod na digitalno poslovanje.”

Njegov ministrski kolega, Tibor Navracsics pa je ob tem dejal: “Čezmejno sodelovanje bogati Prekmurje in Porabje. Takšna srečanja niso pomembna samo za menjavo med državama, ampak ustvarjajo tudi prijateljstva.” Ob tem je izpostavil tudi pomen čezmejnega gospodarskega sodelovanja ter sodelovanja držav Srednje Evrope in Evropske unije za ohranjanje miru v Evropi.

Podjetja iz območja Lendave, ki so se udeležila dogodka: NAFTA Strojna d.o.o., BARGTING d.o.o.,Virs d.o.o., Mizarstvo Antolin d.o.o., Elektromaterial Lendava d.o.o., Terme Lendava d.o.o. VARIS Lendava d.o.o. in Legartis d.o.o..

Foto: GZS