Ostalo

Miniser Židan v Murski Soboti

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, se je včeraj mudil v Murski Soboti, kjer je obiskal Pomurske Mlekarne in Mlinopek. V nadaljevanju se je udeležil redne seje Pomurske razvojne regije.

Židan je delovni dan v Murski Soboti začel z jutranjim obiskom na KGZS Murska Sobota, kjer mu je bila s strani Kmetijsko gozdarskega zavoda, predstavljena pobuda o izobraževanju otrok iz področja kmetijstva. Minister je idejo podprl.

V nadaljevanju je obiskal podjetji Mlinopek in Pomurske Mlekarne. Mlinopek je v letu 2015 odkupil 18.000 ton izrecno slovenske krušne pšenice in rži. Ministrov predlog vodstvu družbe je bil, da se za dodano vrednost produktom jasno označi, da so pridelani iz 100% slovenske surovine.

Vodstvo Pomurskih mlekarn zaključuje prisilno poravnavo in je v letu 2015 poslovalo spodbudno. Povečujejo odkup surovega mleka na 60 milijonov litrov in se v celoti usmerjajo na odkup slovenskega domačega mleka. Židan je ob tem povedal, da je to v obdobju viškov mleka, ko cene in povpraševanje po surovem mleku v Sloveniji in EU padajo, dobra informacija. Po besedah Židana, tudi ostale mlekarne po Sloveniji dajejo zagotovila, da načrtujejo rast odkupa za pet do deset odstotkov. Pri tem pa je še dodal, da ga skrbijo zadruge in drugi,  ki mleko izvažajo v tujino, kjer si v kratkem morajo zagotoviti podaljšanje pogodb, saj se v nasprotnem lahko ponovi zgodba iz preteklosti, ko so tujci ob viških slovenske kmete pustili na cedilu. Vodstvo Pomurskih mlekarn je tako ministru zatrdilo, da bodo zadostili vsem potrebam v Pomurju. Na vidiku je po besedah vodstva tudi težko pričakovano sodelovanje s Kitajsko.

Sledila je udeležba ministra na 61. Redni seji Sveta Pomurske razvojne regije, kjer se je skupaj s pomurskimi župani, gospodarstveniki in nevladnimi organizacijami, pogovarjal o predlogu Biosfernega območja Mure in povečanju sredstev v regionalnih razvojnih programih.