Ostalo

Leto 2018 v znamenju Miška Kranjca; V Veliki Polani tudi vseslovenski simpozij

Na srečanju z novinarji na Kranjčevi domačiji v Veliki Polani sta predstavnici JSKD OI Lendava, ravnateljica in slovenistka z OŠ Miška Kranjca Velika Polana ter predstavnica Občine Velika Polana seznanile medije z bogatim kulturnim programom, ki poteka vse leto, vrhunec prireditev pa bo septembra, ko bo v Veliki Polani tudi vseslovenski simpozij o Mišku Kranjcu, njegovem delu in vplivih na slovensko književnost.
Leto 2018 je tudi leto Miška Kranjca, čarovnika besed, mojstra povesti in romana, najplodovitejšega prekmurskega avtorja, ki se je s svojim velikanskim opusom (izdal je več kot 50 knjig) zapisal v slovensko književnost. Kdo ne pozna romanov Mladost v močvirju, Strici so mi povedali, povesti Čarni nasmeh in še mnogih drugih? Marsikaj od tega, kar beremo v Kranjčevih delih, je po mnogo letih spet aktualno (odhajanje  Prekmurcev v tujinos trebuhom za kruhom, težko življenje kmetov, gospodarska zaostalost pokrajine ob Muri, brezposelnost itd.).

Že tretje leto zapored si JSKD OI Lendava prizadeva z literarnim natečajem, namenjenim tako mladim kot starejšim avtorjem, oživiti zanimanje za Kranjca in njegovo delo. Strokovna komisija se vsako leto opre na katero od znanih Kranjčevih besedil, iz katerih odbere odlomek, ki je vsebinska iztočnica za literarno ustvarjanje. Torej so razpisi tematski in takšni, ki se dotikajo tudi aktualnih  vprašanj iz današnjega vsakdanjika.  Ob letošnji 110. Obletnici Kranjčevega rojstva pa je JSKD OI Lendava izdala tudi Zbornik  na natečaj  dospelih literarnih del.

Letošnji  literarni natečaj z naslovom Strici so mi povedali je bil odprt od 1. februarja do 30. aprila 2018. Svoje prispevke je poslalo 40 učencev s 14 osnovnih šol iz vse Slovenije ter 24 odraslih ustvarjalcev, 8 pesnikov ter 16 prozaistov. Sklepna svečanost s podelitvijo priznanj in nagrad najboljšim osnovnošolcem bo v petek, 25. maja, v Veliki Polani, za odrasle pisce pa 13. septembra v lendavski sinagogi.