Sveže

Lastna protitočna obramba na območju Občine Lendava: Župan Janez Magyar: “Gre za projekt raziskovalne narave”

Občina Lendava želi pripraviti in prijaviti projekt za pridobitev lastne obrambe pred točo v Pomurju, o čemer smo sicer že poročali. Sedaj je znanih nekaj novih podrobnosti. Župan Janez Magyar je dejal, da gre v bistvu za projekt raziskovalne narave, v okviru katerega bi iskali alternativne materiale za tovrstno obrambo.
Spomnimo: Podpis pogodbe o protitočni obrambi na našem območju se je zgodil koncem junija. Za letalsko protitočno obrambo je bilo namenjenih 260 tisočakov, ki jih v razmerju 34 : 66 zagotavljajo ministrstvo za kmetijstvo in občine vključene v projekt. Vedeti je potrebno, da Slovenija sodi med tiste države, kjer je nevarnost pojavljanja toče velika, letala pa so lansko leto iz letalskega centra v Mariboru, od koder poteka protitočna obramba “kokošje glave in vratu” s posipanjem srebrovega jodida, poletela kar 300-krat. Občina Lendava je za letošnje leto za protitočno obrambo namenila 2.700 evrov, kar je zanemarljivo glede na škodo, ki jo toča lahko povzroči. Župan Magyar je prepričan, da gre za dobro naložbo.

Kar se pa tiče novega projekta, v katerem bo Občina Lendava skušala pridobiti lastno obrambo pred točo in o katerem smo na našem spletnem portalu že poročali, “gre za priložnost oz. izziv,” je dejal župan Magyar in nadaljeval, da vedno obstaja možnost, da Prekmurje ostane nezaščiteno, saj letala morajo vzleteti v Mariboru. “Gre za dokaj obsežen in zahteven projekt, pogoji prijave na razpis pa so precej zapleteni, a ima projekt klub temu veliko pozitivnih strani. Gre za projekt raziskovalne narave, v okviru katerega bi iskali alternativne materiale za protitočno obrambo. Ta torej ne bi bazirala na srebrovem jodidu, temveč na drugih snoveh, kar pa je pomembno tudi iz stališča raziskovanja,” je dejal Magyar in dodal, da bodo za pomoč pri projektu zaprosili Univerzo v Mariboru in inštitut Jožef Stefan iz Ljubljane. Z njuno pomočjo želi Občina iskati in testirati okolju prijazne snovi.

Vrednost projekta, ki se bo odvijal predvidoma v letu 2021 znaša 2 milijona evrov in v kolikor bo razpis uspešen, sledi nakup letala. Pri tem velja omeniti še, da gre za regijski projekt, ki je dobil podporo na minuli seji sveta pomurske razvojne regije. “Trenutno v partnerstvo vabimo še eno ali dve občini, ki bosta aktivneje sodelovale pri načrtovanju in implementaciji projekta, ki ga prijavljamo na razpis in verjamemo, da imamo možnosti za uspeh na razpisu, kljub temu, da gre za enega izmed najtežjih razpisov na ravni Evropske unije. K sodelovanju bomo povabili tudi ministrstvo za okolje oz. enega izmed njegovih organov,” so še sporočili iz lendavske Občine.