Ostalo

Kontrola osnovnošolcev? Policisti bodo pri mlajših kolesarjih preverjali tudi prisotnost kolesarskih izkaznic

Policisti bodo, kot so včeraj sporočili, ob začetku šolskega leta pogosteje, med šolskim letom pa občasno pri mlajših kolesarjih preverjali tudi prisotnost kolesarskih izkaznic, saj se s tem krepi pomembnost opravljenega kolesarskega izpita in odgovornega ravnanja otrok v cestnem prometu. Bodo slednji sedaj po voznikih osebnih avtomobilov, tovornih vozil ter motoristov kontrolo vršili še nad osnovnošolci?
“Preverjanje kolesarskih izpitov, preventivno opozorilo ob začetku šolskega leta Kolo je eno najbolj priljubljenih prevoznih sredstev otrok, saj jim pomeni hkrati igralo in prevozno sredstvo. Je poleg tega tudi eno najbolj okolju in zdravju prijaznih prevoznih sredstev in hkrati tudi prvo prevozno sredstvo, ki ga otrok lahko vozi sam. Prve kolesarske spretnosti si pridobijo otroci že pri štirih ali petih letih starosti. Za samostojno vožnjo v prometu pa so sposobni šele, ko so stari okrog 10 let. Kolesarski izpit je prvi izpit, ki ga lahko opravi otrok, je prvi pravi dokument, ki otroku daje določeno samostojnost in pravico, da gre sam na cesto, ter hkrati odgovornost za varno sodelovanje v prometu. Otrok do dopolnjenega 14. leta starosti ne sme samostojno voziti kolesa v prometu, če nima kolesarske izkaznice, ki jo pridobi po uspešno opravljenem usposabljanju za vožnjo kolesa,” so sporočili iz PU Murska Sobota.

V prvih šolskih dneh bodo policisti obiskali nekatere osnovne šole in skupaj z ravnatelji ter mentorji prometne vzgoje na roditeljskih sestankih starše prvošolčkov seznanili z nevarnostmi, ki na cesti prežijo na najmlajše, jim svetovali, kako naj poskrbijo za varnost otrok v cestnem prometu in kakšne dolžnosti imajo kot starši z vidika varnosti cestnega prometa. Tudi za otroke bodo, kot so zapisali, ponekod pripravili krajša predavanja o prometni varnosti ter jim tako pokazali, kako naj se varno vključujejo v cestni promet, bodisi kot pešci, kolesarji, vozniki e-skirojev ali vozniki mopedov.

Med 29. avgustom in 9. septembrom bodo v okolici šol izvajali poostren nadzor prometa, ko bodo policisti predvsem preverjali, ali vozniki vozijo prehitro, in na ta način umirjali promet na izpostavljenih mestih, kjer bi lahko prišlo do nevarnih situacij. Umirjanje prometa je še posebej pomembno v prvih dneh pouka, ko otroci prihajajo v šolo in se vračajo domov še povsem razigrani ter pod vtisom počitniških doživetij.

E-skiro je dovoljen šele od 12 leta starosti!

Vožnja e-skiroja je s spremembo zakonodaje dovoljena otrokom od 12. leta starosti dalje, otroci med 12. in 14. letom, ki vozijo e-skiro, morajo imeti pri sebi tudi kolesarsko izkaznico. Tudi pri mlajših kolesarjih bodo na primeren način preverjali prisotnost kolesarske izkaznice, saj se tako krepi pomen opravljenega kolesarskega izpita in odgovornega ravnanja otrok v cestnem prometu. Pri vožnji e-skiroja je uporaba čelade obvezna do 18. leta starosti.

Vozniki, v bližini vrtcev in šol počasi in previdno!

Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni. V bližini vrtcev, šol in šolskih poti zmanjšajte hitrost in prilagodite način svoje vožnje. Prav tako vozite previdneje v bližini krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. v bližini igrišč, na ulicah, na parkiriščih …).