Ostalo

Komarjev ogromno, a škropljenje ni upravičeno

Letošnje poletje nam niti približno ni prizaneslo s komarji. Če smo mislili, da bo v jeseni kaj bolje, smo se zmotili, saj nas ta nadležni mrčes ob pamet spravlja tudi v septembru. Zdi se, kot da mazanje s kremami in uporaba repelentov ne pomagata, za škropljenje z biocidnimi sredstvi pa ni pravega razloga, pojasnjujejo pristojni.
Čeprav smo že krepko v meteorološki jeseni, pa se zdi, kot da smo še vedno sredi poletja, ne le zaradi visokih temperatur, ampak tudi zaradi velikega števila komarjev. K takšnemu številu krvosesov je pripomogla zelo deževna prva polovica poletja in tople temperature v drugi polovici poletja.

Letos so še bolj kot doslej nadležni tigrasti komarji, ki jih je v primerjavi s prejšnjimi leti tudi več. Komarji se namreč v največjem številu pojavljajo konec julija in avgusta, nato pa se njihova številčnost počasi zmanjšuje. V Sloveniji je sicer zabeleženih 30 vrst komarjev.

Ljudje, ki smo pogosta tarča komarjev, bi sicer najraje videli, da komarjev sploh ne bi bilo, vendar na Centru za zdravstveno ekologijo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pojasnjujejo, da prisotnost in povečano število komarjev ne opravičuje rabe biocidnih sredstev v zunanjem okolju z namenom, da bi zmanjšali njihovo število.

Takšnih tehnik zmanjševanja števila komarjev smo se posluževali pred mnogimi leti, na sosednjem hrvaškem, recimo, se ga poslužujejo še vedno. Denimo v sosednjem Murskem Središću so proti komarjem biocidna sredstva minulo poletje uporabili vsaj dvakrat, pri prvi uporabi pa želenih učinkov zaradi njihove številčnosti in vlage niso dosegli.

Uporaba insekticidov v zunanjem okolju je strokovno smiselna oziroma upravičena pri pojavu izbruha nalezljive bolezni, ki jo prenašajo komarjia v Sloveniji od leta 2013 do letošnjega avgusta ni bilo prijavljenega primera bolezni, ki jo prenašajo komarji in bi se oseba okužila v Sloveniji. Res je sicer, da smo avgusta letos zabeležili en primer okužbe z virusom Zahodnega Nila, septembra pa še dva, vendar posamezni primeri še ne predstavljajo izbruha nalezljive bolezni.

Uporaba insekticidov v zunanjem okolju oziroma na prostem je v Sloveniji prepovedana, prav tako tudi ni uradno registriranega insekticida, ki bi se ga lahko uporabljalo za izvajanje dezinsekcije v zunanjih prostorih oziroma na prostem. Po nekaterih podatkih smo v Sloveniji nazadnje škropili leta 2007, zdaj pa mora za boj proti komarjem poskrbeti vsak sam. Na svetu je sicer 3559 vrst komarjev, pri nas je zabeleženih 30 vrst, vsem pa je skupno to, da kri pijejo samo samičke, saj s krvjo dobijo beljakovine za razvoj svojih jajčec.