Ostalo

Minister za obrambo ob odprtju sejma SOBRA poudaril pomen predstavitve obrambno-varnostnega sistema širši javnosti

V Gornji Radgoni se je na sejmišču pomurskega sejma včeraj, 20. septembra, začel 7. mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, na katerem se bodo do nedelje, 23. septembra, obiskovalcem predstavili najpomembnejše institucije v državi, ki zagotavljajo obrambno pripravljenost, varnost državljanov ter zaščito in reševanje pri naravnih in drugih nesrečah, ter domači in tuji razstavljavci sodobne opreme in tehnike.
Zbrane je na slovesnosti ob odprtju nagovoril minister za obrambo Karl Erjavec. Dogodka so se udeležili tudi državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Klemen Grošelj, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder ter drugi visoki predstavniki Slovenske vojske in zaščitno-reševalnih služb.

Minister Erjavec je uvodoma pohvalil sejem, ki je postal nepogrešljiv za predstavitev obrambe, varnosti in zaščite. Vse od začetka se ohranja in uspešno nadgrajuje njegov glavni namen, to je seznanitev širše in strokovne javnosti z izurjenostjo in opremljenostjo Slovenske vojske, slovenske Policije, Civilne zaščite, Gasilske zveze, enot in njenih društev, nevladnih in humanitarnih organizacij, ter se tudi na tak način prikaže odlično sodelovanje z našimi sosednjimi državami na omenjenih obrambno-varnostnih področjih. Sejem je obenem tudi dobra priložnost, da domači in tuji proizvajalci vojaške in varnostne opreme ter oborožitve predstavijo svoje najnovejše izdelke in storitve, je poudaril minister. Zavezništvo, zaupanje in sodelovanje, ki so moto sejma SOBRA, so po besedah ministra vrednote, ki so bistvene za področje obrambe, varnosti ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

“Ravno na podlagi zaupanja in sodelovanja moramo tudi znotraj Republike Slovenije krepiti delovanje vseh akterjev obrambno-varnostnega sistema, ki se vsak dan sooča z novimi in kompleksnejšimi tveganji in grožnjami. Za novo vlado bosta velik izziv in velika odgovornost, da okrepimo učinkovitost obrambno-varnostnega sistema, ki bo kos vsem varnostnim tveganjem,” je poudaril minister Erjavec. Kot enega glavnih ciljev v svojem mandatu je poudaril izboljšanje socialnega položaja pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske ter nujnost vlaganj v modernizacijo, kar bo zagotovilo varnost pri opravljanju nalog tako doma kot v tujini. Kot najbolj pereč izziv v Slovenski vojski je izpostavil njeno popolnjevanje, kjer bo treba najti ustrezno rešitev, ne samo znotraj Ministrstva za obrambo, ampak na ravni države.

Minister za obrambo Karl Erjavec je v svojem govoru še posebej poudaril pomen uspešnega sodelovanja slovenskega gospodarstva pri nabavah vojaške opreme za obrambo. “Povečevanje deleža lastnega znanja ter uporaba novih tehnologij v produktih za varnost in zaščito sta bistvenega pomena za krepitev varnostnega sistema. Treba je spodbujati uvajanje novih obrambnih produktov za domačo in tujo uporabo, aktivne skupinske nastope na dogodkih in sejmih doma in v tujini ter stalno povečevanje izvoza obrambnih izdelkov,” je še dejal minister. V nadaljevanju si je minister z delegacijo ogledal predstavitveni prostor in nekatere dinamične predstavitve.

Pred odprtjem sejma je minister Erjavec nagovoril tudi mlade iz štajerske in pomurske regije, ki so jih v okviru obsejemske dejavnosti seznanili z dolžnostmi in pravicami vojaškega obveznika. V svojem pozdravnem nagovoru je minister spodbudil mlade za vključitev v Slovensko vojsko. Kot je dejal, si lahko prav na sejmu na enem mestu ogledajo vse možnosti in raznolikosti, ki jih mlademu človeku ponudi delo v Slovenski vojski ali morebiti tudi v slovenski Policiji oziroma v gasilskih sestavih – poklicnih ali prostovoljnih.

Na letošnjem 7. mednarodnem sejmu obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA 2018 bodo svoje dejavnosti predstavili Ministrstvo za obrambo, Slovenska vojska, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Policija, Gasilska zveza Slovenije ter številni razstavljavci sodobne opreme in tehnike ter pripomočkov za zaščito in reševanje iz 11 držav. Med prireditvijo se bo zvrstilo več strokovnih posvetov, razstav, svetovanj, dinamičnih predstavitev in izobraževalno-družabnih dogodkov.

Slovenska vojska se tudi leto predstavljala z dinamičnimi prikazi opreme in usposobljenosti enot ter nastopi častne garde, športne enote in orkestra. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v streljanju z zračnim orožjem in na simulatorjih ter se popeljali z vojaškimi vozili.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje bo v okviru preventivne dejavnosti za predšolske in osnovnošolske otroke prve triade v petek organizirala brezplačni lutkovni predstavi. Gasilska zveza Slovenije bo imela v okviru sejma strokovno srečanje, reševalno vajo, na kateri bosta poleg gasilcev sodelovali Slovenska vojska in Policija, ter državno člansko in mladinsko gasilsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta, na katerem bo 5.000 tekmovalcev iz 497 gasilskih društev.